photo_2021-12-10_16-26-2719.11.21 року Департамент освіти і науки обласної державної адміністрації повідомив про початок щорічної Всеукраїнської акції “16 днів проти насильства”. Метою акції є привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Цим текстом  ми хочемо нагадати вам, що проблема домашнього насильства не просто існує десь поруч, а може стосуватися кожного з нас. Нагадавши собі, розповівши близьким або незнайомим людям про методи протидії насильству та/або куди звернутися по допомогу, ми можемо врятувати чиєсь життя!

Насамперед, важливо, що в Україні діє Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», і з початку 2019 року домашнє насильство в нашій країні є злочином. Крім того, Закон передбачає низку послуг та сервісів, які може отримати людина, що зазнала домашнього насильства, та гарантує невідворотність покарання для її кривдника.

Для отримання допомоги та консультацій можна зателефонувати до правоохоронних органів або в правозахисні організації.

Основні номери:

102 – Національна поліція України;
103 – швидка медична допомога;
15-47 – безкоштовна цілодобова «гаряча» лінія для жертв домашнього насильства;
116-123 (з мобільного) та 0 800 500-335 (зі стаціонарного) – безкоштовна національна «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства;
116-111 (з мобільного) та 0 800 500-225 (зі стаціонарного) – національна дитяча «гаряча» лінія
0 800 213-103 – цілодобова гаряча лінія безоплатної правової допомоги.

Важливо: оскільки, перебуваючи в одному приміщенні з кривдником, жертва домашнього насилля, не завжди має можливість розповісти про насильство телефоном (це також особливо актуально під час карантину), вона може скористатися чат-ботами МВС України #ДійПротиНасильства у месенджерах:

Телеграм: https://t.me/police_helpbot
Вайбер: https://tinyurl.com/y8rgatt9

Не мовчи. Твій голос – сила!

За інформацією заступника декана факультету АТЕ З ОВР

ст. викладача Людмили Шлєіної

та голови інформаційного сектору АТЕ Буркот Олександри