Науково-дослідна робота студентів – один з найважливіших засобів підвищення якості підготовки спеціалістів у вищій школі. Це комплекс заходів наукового, методичного, організаційного характеру, що забезпечує навчання всіх студентів навичкам наукових досліджень у відповідності до обраної спеціальності в рамках навчального процесу і поза ним.
Для виконання цих заходів кафедри створено студентські наукові гуртки.
Науковий гурток – організаційне творення на кафедрі, учасниками якого є широке коло студентів факультету, яке формується за напрямком наукової діяльності кафедри відповідно до затверджених тематичних планів роботи кафедри.
За підсумками роботи наукового гуртка впродовж звітного періоду, його керівник рекомендує найбільш здібних і перспективних студентів у науковій роботі за напрямком наукової діяльності кафедри до участі в роботі проблемної групи на кафедрі.
Метою роботи студентського наукового гуртка є:
- Виявлення найбільш здібних і талановитих, схильних до науково-дослідної роботи студентів.
- Поглиблення дослідження за проблематикою наукової діяльності кафедр за участю студентів.
- Придбання навичок наукової роботи.
- Залучення обдарованих студентів до науково-дослідної діяльності.
Основними завданнями студентського наукового гуртка є:
- Залучення до роботи студентів, які виявляють інтерес до науково-дослідної роботи.
- Організація науково-дослідної роботи студентів.
- Поглиблене вивчення студентами обраної дисципліни.
Тематика роботи наукових гуртків кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи
На кафедрі харчових технологій та готельно-ресторанної справи працюють наступні наукові гуртки:
Мікробіологічні чинники харчової безпеки
Функціональна придатність грибної сировини
Рослинні та грибні полісахариди у крафтових продуктах
Біологічно активні природні сполуки та їх застосування в харчових технологіях
Сучасна пасіка. Основні умови успішного бджільництва
Розроблення та удосконалення технологій виготовлення кисломолочних продуктів
Нетрадиційні технології зберігання плодоовочевої продукції
Розробка технології продуктів функціонального призначення
Пряно-ароматична сировина для удосконалення рецептур лікеро-горілчаних напоїв
Розробка черешневих страв як головного гастрономічного спеціалітету Мелітопольського регіону
Розробка інноваційних технологій продукції функціонального призначення з йодвміщуючими добавками
Розробка збалансованих раціонів харчування
Результати роботи наукових гуртків кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи