15 листопада здобувачі вищої освіти спеціальності «Харчові технології» факультету АТЕ 21, 31 ХТ та 11МБХТ груп відвідали підприємства Кам´янсько-Дніпровського району Запорізької області та дізналися про сучасні технології післязбиральної обробки та переробки сільськогосподарської продукції.

Першим пунктом екскурсії було ТОВ «Агрокоин», с. Водяне – сучасна пакувальна платформа для свіжої овочевої продукції, відкрита нещодавна завдяки підтримці Українського проекту бізнес розвитку плодоовочівництва (UHBDP) за фінансування Міністерства внутрішніх справ Канади та асоціації економічного розвитку (MEDA). Пакувальна платформа здатна приймати та обробляти до 80 т овочів на добу. Зібрані від малих та середніх виробників тепличні овочі (томати та огірки) сортуються, упаковуються, палетуються і головне — швидко охолоджуються до температури 5˚С, щоб зберегти необхідну для вимог ринку (зокрема, експорту до Польщі та інших країн ЄС) якість свіжої плодоовочевої продукції, подовжити термін її реалізації та транспортувати без втрат. Обсяг однієї товарної партії — 18,5 т. Як розповіли представники підприємства, на будівельні роботи по реконструкції старого АТП пішло трохи більше 4 місяців. Приміщення переобладнане та оснащене сучасним холодильним, ваговим і вантажним устаткуванням, системою кондиціонування та системою озонування для дезінфекції приміщень. Відвідали гості із ТДАТУ i найсучаснішу в Україні теплицю, де вирощуються свіжі томати та огірки, масштабам та оснащенню якої позаздрили б, навіть, виробники овочів в Туреччині та інших країнах.IMG_20181115_194000

IMG_20181115_101725

 

IMG_20181115_104141

IMG_20181115_103739

Другим підприємством, яке відвідали студенти спеціальності «Харчові технології», був цех з переробки молока ПрАТ «Племзавод Степной», розташований у с. Заповітне. На сьогоднішній день ПрАТ «Племзавод Степной» є лідером в агропромисловій і в харчовій галузі нащої країни. Підприємство випускає натуральні високоякісні молочні продукти широкого асортименту, Тут не використовуються ніякі консерванти, рослинні олії та харчові добавки, тому термін зберігання продукції невеликий і в ній міститься жива корисна для нашого організму мікрофлора. Продукція екстра класу виробляється за рахунок того, що всі проводиться на одній фермі, переробляється без контакту із зовнішнім середовищем, а весь виробничий цикл автоматизований. Дуже сподобалася майбутнім технологам дегустація молочної продукції підприємства, зокрема, нових видів йогуртів з натуральними фруктовими наповнювачами.   IMG_20181115_113034

IMG_20181115_115734

IMG_20181115_113552

IMG_20181115_200755

 

Висловлюємо подяку в організації та проведенні екскурсії  ГО «Запорізький інформаційно-консультаційний центр «Агро-Таврія» при ТДАТУ (під керівництвом Подшивалова Г.В.), Українському проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва за фінансової підтримки держави Канади; а також, керівникам підприємств.

 

Заст. декана АТЕ з навч. роботи, к.т.н., доц. каф. ХТ та ГРС
Григоренко О.В.