2 жовтня студенти другого, третього курсів та магістри першого року навчання напряму підготовки «Харчові технології» факультету агротехнологій та екології мали нагоду побувати на фермерському господарстві та ТОВ «Айс Запоріжжя». Подібні дні практичної підготовки вже стали традиційними і проводяться завдяки активному сприянню та підтримці Українського проекту бізнес розвитку плодоовочівництва UHBDP.
«Таврія-Скіф» — компанія, яка займається вирощуванням та переробкою зернових і технічних культур, вирощуванням розсади, овочів та фруктів.
Фермерське господарство «Таврія-Скіф» створено в 1995 році і з того часу, пройшло шлях від невеликого господарства, який розпочав свою діяльність на 38 гектарах орної землі до господарства з широким спектром діяльності, що обробляє більше 5000 га землі і є одним з найбільших сільськогосподарських товаровиробників Запорізької області. Число працівників — 244 людей.
За 17 років планомірного розвитку компанія «Таврія-Скіф» під керівництвом Каліман Олега Анатолійовича досягло значних успіхів в сільському господарстві, здійснюючи власними силами виробництво, транспортування, зберігання, переробку (доведення до товарних кондицій) і реалізацію сільськогосподарської продукції: овочів – капусти, помідорів, цибулі, моркви, буряку столового; фруктів – яблук, черешні; зернових – пшениці, ячменю, кукурудзи, соняшнику, сої, рапсу.
Реалізація продукції відбувається круглий рік: як свіжозібраної (в сезон), так і зі складу-холодильника. Підприємство має власний млин і маслоробний цех (пресове масло), пекарню.
Керівництво підприємства провадить грамотну маркетингову політику та обирає тільки найкращі напрямки і адаптується до нових вимог, не змінюючи пріоритету за якістю.
На підприємстві організована власна логістична система, що дозволяє не тільки здійснювати доставку своєї продукції, а й надавати логістичні послуги для будь-якої області України та ближнього зарубіжжя.
Заступник голови правління – Чиж Сергій Дмитрович, провів вичерпну екскурсію та ознайомив студентів з усіма виробничими потужностями підприємства. На останок, пригостив яблуками із власного саду та нагодував гарячою чіабаттою, яка випікається на замовлення мережі «Сільпо». Студенти були в захваті від побаченого та почутого та підтримали пропозицію побачити стадіон, реконструкцію якого було здійснено за спонсорської підтримки керівництва ФГ «Таврія-Скіф». 
Наступним підприємством, яке відвідали студенти в м. Запоріжжя стало ТОВ «Айс Запоріжжя», створене на основі відомого Запорізького державного обласного комунального торгово-виробничого підприємства «Айс», яке почало свою діяльність у 1959 році. Компанія пропонує споживачам широкий асортимент продукції: заморожені овочі і фрукти; морепродукти; напівфабрикати; фаст-фуд.
В процесі виробництва використовується виключно натуральна сировина, переробка якої здійснюється за допомогою інноваційних технологій. Завдяки такому підходу вдається зберегти природний смак інгредієнтів, який максимально розкривається в готовому продукті. Чисельність співробітників – 200 осіб.
Студенти мали можливість побачити в роботі цех із виготовлення замороженого перцю та кукурудзи, овочів у лаваші та пройти по всім морозильним камерам виробництва.
Дякуємо організаторам, без яких подібні дні практичної підготовки просто не відбулися б: UHBDP, Подшивалову Г. В., зав. каф. ХТтаГРС д.т.н., проф. Прісс О.П. та деканату факультету АТЕ й к.с.-г.н., доценту Івановій І. Є., керівництву ФГ «Таврія-Скіф» та ТОВ «Айс Запоріжжя» за надану можливість та сприяння майбутнім бакалаврам з харчових технологій відвідати підприємства, які підтримують виробництво вітчизняної продукції на високому рівні.
к.т.н., ст. викл. каф. ХТтаГРС Кулик А. С.





