5.10.2018
Здобувачі вищої освіти факультету агротехнологій та екології 21 та 31 ХТ груп у рамках вивчення дисциплін, що викладаються на кафедрі ХТ та ГРС відвідали підприємства Херсонської області та дізналися за якими показниками відбирають сировину для подальшої переробки.
Першим пунктом екскурсії ТОВ «Раздольное» – єдине підприємство на Півдні України, яке займається шоковим заморожуванням фруктів та овочів, а саме: вишні, ягід малини, цибулі, моркви, солодкого перцю, цвітної капусти. Потужності підприємства – до 3000 кг/год по зеленому горошку. Складські морозилки, в яких підтримують температуру на рівні мінус 18 градусів, дозволяють зберігати до 900 тонн замороженої продукції. Практично всі процеси на підприємстві механізовані. Продукція характеризується дуже високим рівнем якості саме завдяки використанню шокового заморожування, яке здійснюють при температурі від мінус 40 до мінус 35 градусів, залежно від виду продукту. Готові заморожені кубики або соломку пакують в картонну тару, попередньо вистелену поліетиленовою плівкою.
«В основному, вся продукція йде на експорт, і, невелика частина – в мережі «Фора, Фоззі, Сільпо»» – розповів нам директор підприємства – Біліченко Юрій Васильович. Він особисто провів надзвичайно цікаву екскурсію, показав, як виготовляють заморожений перець, розповів історію підприємства починаючи із 2008 року. Насамкінець, Юрій Васильович відповів на всі питання майбутніх технологів. Дівчата та хлопці залишились в захваті від побаченого та почутого, а дехто, навіть, почав задумуватися над відкриттям власної справи.
Після екскурсії студенти пообідали та відправилися на ПрАТ «Чумак», яке виготовляє кетчупи, соуси, майонези, томатну пасту, соки, соняшникову олію, консервовані овочі та макаронні вироби. Віднедавна, компанія виготовляє снеки із чотирма різними смаками.
Гості з ТДАТУ дізналися, що підприємство експортує продукцію до Білорусі, Естонії, Молдови, Казахстану, Узбекистану, Ізраїлю, Німеччини, Італії, Іспанії, Непалу, США.
Крім того, студентам розповіли, що довгі макаронні вироби під маркою ПрАТ «Чумак» виготовляє Туреччина, бо в Україні такого обладнання немає.
Майбутні технологи мали можливість побачити у роботі лінії із виробництва червоних та білих соусів, склад готової продукції та поставити питання майстру виробництва.
Висловлюємо подяку в організації та проведенні екскурсії ГО «Запорізький інформаційно-консультаційний центр «Агро-Таврія» при ТДАТУ (під керівництвом Подшивалова Г.В.), Українському проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва за фінансової підтримки держави Канади; керівництву ТОВ «Раздольное» ПрАТ «Чумак».
к.т.н., ст.викл. каф. ХТ та ГРС Кулик А. С.

