Для організму людини соняшникова олія є джерелом енергії, ессенціальних жирних кислот, жиророзчинних вітамінів, фосфоліпідів, стеринів. За нормами харчування близько 8-10% від загальної добової калорійності раціону повинні складати рослинні масла. Їхня якість визначає стан здоров’я людини.

Актуальним питанням якості соняшникової олії зацікавилися студенти першого курсу спеціальності «Харчові технології». На лабораторній роботі з дисципліни «Технологічні властивості сировини» вони досліджували якісні показники високоолеїнової олії «DANKEN» – професійного продукту для жарки та фритюра.

Під керівництвом старшого викладача кафедри ХТГРС, к.т.н. Кулик Аліни Степанівни студенти проводили органолептичний та фізико-хімічний аналіз олії соняшникової рафінованої дезодорованої вимороженої.

Отримані результати досліджень показали, що досліджувана кулінарна олія мала наступні параметри:

– прозорість – прозора без осаду,

– запах та смак – відповідає олії соняшниковій,

– колірне число – 3,0 мг йоду,

– кислотне число – 0,1 мг КОН/г,

– масова частка вологи та летких речовин – відсутня,

– віск та воскоподібні речовини – відсутні,

– пероксидне число – 1,0 1/2 Оммоль/кг.

Отже, на лабораторній роботі встановлено, що за характеристиками показників олія «DANKEN» відповідає вимогам ДСТУ 4492:2005 “Олія соняшникова. Технічні умови” і відноситься до категорії вищого ґатунку.

Інформаційний супровід: к.с.-г.н., доц. Жукова В.Ф.

viber image 2019-02-08 , 12.10.06

viber image 2019-02-08 , 12.10.19

viber image 2019-02-08 , 12.10.27

viber image 2019-02-08 , 12.10.38