Для організму людини соняшникова олія є джерелом енергії, ессенціальних жирних кислот, жиророзчинних вітамінів, фосфоліпідів, стеринів. За нормами харчування близько 8-10% від загальної добової калорійності раціону повинні складати рослинні масла. Їхня якість визначає стан здоров’я людини.
Актуальним питанням якості соняшникової олії зацікавилися студенти першого курсу спеціальності «Харчові технології». На лабораторній роботі з дисципліни «Технологічні властивості сировини» вони досліджували якісні показники високоолеїнової олії «DANKEN» – професійного продукту для жарки та фритюра.
Під керівництвом старшого викладача кафедри ХТГРС, к.т.н. Кулик Аліни Степанівни студенти проводили органолептичний та фізико-хімічний аналіз олії соняшникової рафінованої дезодорованої вимороженої.
Отримані результати досліджень показали, що досліджувана кулінарна олія мала наступні параметри:
– прозорість – прозора без осаду,
– запах та смак – відповідає олії соняшниковій,
– колірне число – 3,0 мг йоду,
– кислотне число – 0,1 мг КОН/г,
– масова частка вологи та летких речовин – відсутня,
– віск та воскоподібні речовини – відсутні,
– пероксидне число – 1,0 1/2 Оммоль/кг.
Отже, на лабораторній роботі встановлено, що за характеристиками показників олія «DANKEN» відповідає вимогам ДСТУ 4492:2005 “Олія соняшникова. Технічні умови” і відноситься до категорії вищого ґатунку.
Інформаційний супровід: к.с.-г.н., доц. Жукова В.Ф.




