Інноваційні технології консервованих продуктів

Спеціальність:
ХТ
СВО:
Магістр
Курс:
1
Провідний викладач:
Сердюк Марина Єгорівна

Предметом дисципліни “Інноваційні технології консервованих продуктів” є закономірності та особливості організації промислового виробництва інноваційних консервованих продуктів, котрі не лише поповнюють організм людини енергією та пластичними матеріалами, а й завдяки наявності підвищеного вмісту ессенціальних біологічно активних сполук справляють на організм яскраво виражений фізіологічний ефект; котрі відзначаються високим рівнем конкурентоспроможності та можливістю реалізації як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

Мета дисципліни – ознайомлення студентів із новітніми технологіями виробництва консервованих харчових продуктів із різних видів сировини; з’ясування проблем, що стоять перед інноваціями в консервної індустрії і оволодіння методами розроблення нових та вдосконалення існуючих технологічних процесів з використанням високих технологій.

Завдання дисципліни: уміння студентів використати набуті знання для розроблення нових і вдосконалення існуючих технологій виробництва консервованих харчових продуктів, оволодіння методами контролю якості та безпеки сировини і продуктів з неї; розуміння завдань, що стоять перед інноваційними технологіями у харчовій промисловості.

У результаті вивчення дисциплін студент повинен:
знати:
– понятійно-термінологічний словник з інноваційних технологій;
– основні терміни, визначення і поняття харчових технологій, функціональних інгредієнтів, консервованих харчових продуктів;
– характеристику основних процесів інноваційних харчових технологій та виробництва консервованих продуктів;
– шляхи вдосконалення існуючих і розроблення нових технологій;
– аналіз харчової сировини, отриманих із неї продуктів, з точки зору виявлення потенційних ризиків, пов’язаних із наявністю контамінантів;

– сучасні досягнення у галузі інноваційних харчових технологій та поліпшені системи стандартизації і сертифікації;
– сутність розроблення рекомендацій із раціонального використання інноваційних консервованих продуктів;
– критерії якості сировини і готової продукції, їх безпеки та гігієнічної оцінки.
вміти:
– оцінювати якість сировини та готової продукції за фізико-хімічними,
санітарно-гігієнічними та органолептичними показниками;
– застосовувати теоретичні знання при виробництві інноваційних консервованих продуктів;
– аналізувати технологічні ситуації та обирати раціональні технічні
рішення;
– орієнтуватися в асортименті та призначенні різних видів інноваційної продукції;
– оцінювати ринок консервованих харчових продуктів;
– вміти організувати виробництво інноваційних консервованих продуктів;
– давати оцінку якості аналізованих продуктів згідно з вимогами технологічного режиму або державного стандарту.

Студент повинен мати навички:
– застосування методів визначення кількісного та якісного складу інноваційних консервованих харчових продуктів;
– виконувати розрахунки показників якості досліджуваного продукту за
результатами аналізу;
– відтворювати технологічні схеми виробництва інноваційних консервованих харчових продуктів;
– пропагування сучасних уявлень про культуру харчування серед різних верств населення, а також екологічної грамотності та активності громадян у реалізації споживчих та екологічних прав.

Робоча програма ІТКП

Силлабус з дисципліни Інноваційні технології консервованих продуктів