Метою дисципліни «Основні принципи та вимоги ЄС щодо харчової продукції» є вивчення і розуміння базових принципів європейського законодавства у галузі безпеки харчової продукції та питань вертикального законодавства ЄС щодо окремих видів продукції;
Завданнями дисципліни є вивчити:
– основні принципи викладені у Codex Alimentarius;
– інституції ЄС, що займаються питаннями харчового законодавства;
– принципи і функціонування системи НАССР;
– шляхи реалізації принципу «від лану до столу»;
– відмінності міжнародних стандартів EUREPGAP і GlobalGAP;
– положеннями законодавства, що стосуються не відповідних та небезпечних продуктів та кормів
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати: основні терміни, поняття та принципи, що використовуються в законодавчо-правових документах ЄС та України в галузі якості і безпеки; основні принципи «горизонтального» законодавства ЄС; основні види контамінантів, межі яких нормуються Регламентами Комісії ЄС у харчових продуктах рослинного походження.
вміти: визначати обов’язки оператора ринку кожного етапу виробництва і реалізації будь-якого харчового продукту; знаходити і обирати необхідні документи горизонтального і вертикального законодавства ЄС, що регулюють контамінацію харчових продуктів рослинного походження.
Студент повинен:
отримати навички роботи електронними регламентами, директивами, постановами та іншими нормативно – технічними документами, що стосуються питань безпеки та якості продовольчої сировини і харчових продуктів.
володіти: знаннями щодо пріоритетності законодавчих актів, методикою відбору і знаходження необхідної документації у системі європейського харчового законодавства.
Робоча програма з дисципліни Основні принципи і вимоги ЄС щодо харчової продукції (11М АГ)