Загальні технології харчової промисловості: Технологія переробки та зберігання зерна

Спеціальність:
ХТ
СВО:
Бакалавр
Курс:
2
3
Провідний викладач:
Григоренко Олена Віталіївна

«Технологія переробки і зберігання зерна» є складовою частиною норматив-
ної навчальної дисципліни «Загальні технології харчової промисловості» циклу
«Професійна та практична підготовка» освітньої програми підготовки фахівців
освітнього рівня «Бакалавр» спеціальності «Харчові технології».
Метою навчальної дисципліни с формування у студентів системи професій-
них знань і умінь з технології переробки і зберігання зерна.
Завданням вивчення цієї складової є формування у студентів глибоких тео-
ретичних та практичних умінь із післязбиральної обробки, реалізації, зберігання і
переробки зерна; розроблення раціональних технологічних заходів, що сприяють
підвищенню стійкості зерна протягом зберігання, забезпечують переробку сирови-
ни і одержання якісних харчових продуктів, забезпечення необхідних знань студен-
тів для контролю технологічних процесів виробництва; формування наукового під-
ходу до розв’язання проблем зберігання і переробки зерна. Це відповідає вимогам
до якості знань та вмінь особи, яка здобуває освітній рівень бакалавра з харчових
технологій га інженерії.
Навчальна дисципліна базується та пов’язана з такими навчальними дисцип-
лінами як «Фізика», «Вища математика», «Загальна та неорганічна хімія», «Органі-
чна хімія», «Аналітична хімія», «Фізична та колоїдна хімія», «Технічна мікробіоло-
гія», «Біохімія», «Фізіологія рослин», «Землеробство», «Виробництво продукції ро-
слинництва», «Стандартизація, метрологія, сертифікація та управління якістю»,
«Технологічне обладнання галузі», «Безпека життєдіяльності».
У результаті вивчення навчальної дисципліни «Загальні технології харчової
промисловості. Технологія зберігання і переробки зерна» (складова частина) студе-
нти повинні
знати:
– методи консервування зернових продуктів;
– зерно та насіння як об’єкт зберігання;
– заходи, що підвищують стійкість їх під час зберігання,
– режими та способи їх зберігання:
– технологічні процеси переробки зерна і насіння в харчові продукти.
На підставі набутих знань із технології зберігання і переробки зерна та вико-
нання відповідних завдань студенти повинні
вміти:
– забезпечувати керівництво і ведення післязбиральної обробки, зберігання і
переробки зернових рослинних продуктів;
– проводити облік і розрахунок сировини, матеріалів, напівфабрикатів і і го-
тової продукції;
– складати виробничу документацію;
– забезпечувати технологічний контроль виробництва;
5
– застосовувати наукову організацію, протипожежну безпеку, виконувати
заходи з охорони природи;
– користуватися навчальною, методичною та довідковою літературою з цієї
навчальної дисципліни.
Під час розробки програми враховано освітньо-кваліфікаційну характеристи-
ку і освітньо-професійну програму підготовки фахівців ОР «бакалавр» спеціальнос-
ті 181 «Харчові технології».
Формою підсумкового контролю знань та умінь є іспит.

 

Робоча програма з дисципліни “Технологія переробки та зберігання зерна” (2 ХТ)

Робоча програма з дисципліни “Технологія переробки та зберігання зерна” (3 ХТ)

Робоча програма з дисципліни “Технологія переробки та зберігання зерна” (1 сХТ)