Підготовка до Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Харчові технології» дає змогу поринути у світ наукової творчості, виявити особливості технологій харчових продуктів довести певні закономірності та визначити шляхи оптимізації поставлених задач. Магістр кафедри харчових технологій та готельно ресторанної справи Сокот Олександр ще з першого курсу почав вивчати функціональні властивості грибів, можливості застосування грибної сировини для виготовлення смачних та корисних продуктів, які б були цікавими для сучасної молоді: чипсів, паштетів, протеїнових та зернових батончиків. Результати своєї наукової діяльності він зміг оприлюднити на другому турі конкурсу, який відбувся в Національному університеті харчових технологій 4 квітня 2023 р. Доповідь, присвячена оптимізації рецептури зернових батончиків з додаванням відварених грибів гливи мала високу оцінку авторитетного журі, а Сашко, як один з переможців конкурсу отримав диплом 3 ступеня. Конкурс охопив аудиторію студенської молоді українських університетів та проводився за такими освітніми програмами та спеціалізаціями:
– технології цукру та полісахаридів;
– технології питної води та водопідготовки харчових виробництв;
– технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів;
– технології органічних харчових продуктів;
– технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення;
– технології рослинних олій, жирових і косметичних продуктів;
– технології зберігання, консервування та переробки молока;
– технології морозива, заморожених десертів і напівфабрикатів;
– технології зберігання, консервування та переробки м’яса;
– технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів;
– технології харчових концентрованих продуктів на основі фруктово- овочевої сировини, чаю, кави та прянощів;
– технології зберігання та перероблення водних біоресурсів;
– технології зберігання і переробки зерна;
– технології продуктів бродіння і виноробства;
– технології харчування;
– технології в ресторанному господарстві;
– технології аюрведичних харчових продуктів;
– технологічна експертиза та безпека харчової продукції;
– якість, стандартизація та сертифікація;
– процеси і апарати харчових виробництв;
– ефективність функціонування підприємств харчової промисловості
Роботу Сокота О. було перезентовано в Секції «Технології хлібопекарських, кондитерських виробів і переробки зерна» під керівництвом професора, доктора технічних наук, завідувача кафедри технології хліба, кондитерських, макаронних виробів, харчових концентратів, Лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки Ковбаси Володимира Миколайовича.
Не дивлячись на повітряні тривоги та он-лайн формат студенти змогли запалити слухачів своїми ідеями та довести практичні перспективи впровадження розроблених продуктів: зефіру з рослинною аквафабою, сухих сніданків для дітей з надлишковою вагою, тощо. Впевнена, що всі наукові досягнення наших українських студентів будуть запорукою сталого розвитку вітчизняних харчових технологій, постійного розширення асортименту смачних продуктів з високим оздоровчим потенціалом.
Ірина БАНДУРА, доцент кафедри ХТГРС, наук. керівник