Навчання не має вікових лімітів, і я дуже цьому радію. Завжди корисно розглянути наукову проблему, що стала сенсом твого наукового життя під іншим кутом, а знайти варіанти сучасних методів дослідження з використанням новітнього обладнання – то вже поза межами мрій. Втім, хто не мріє, той ніколи не досягне цих меж, тільки тому, хто рухається відкриваються двері. Однією з таких можливостей є стажування за Програмою Європейського Союзу Еразмус+. Метою програми є підтримка навчання впродовж життя, вона націлена на постійний освітній, професійний та особистий розвиток громадян ЄС та інших країн. Програма Еразмус+ сприяє навчальній мобільності науковців різних країн, підтримує виконання спільних проєктів та підтримує партнерстську  співпрацю організацій в Європі. Я дуже радію тому, що стала учасником цієї програми за підтримки керівництва Технологічного університету Лулео (Lulea University of Technology) та особисто нашої української дослідниці, доцента кафедри Агрономії та лісового господарства цього університету – пані Олени Мироничевої. Цей університет розташований в місті Лулео в північно-східній стороні Швеції, яка є найбільшою з країн Скандинавського півострова. Заклад переживає значне зростання власних ресурсів та має провідну світову компетенцію в кількох сферах досліджень, зокрема: Biological Sciences Agriculture and Forestry  та інших. Дослідження університету проводяться в тісній співпраці з такими компаніями, як Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF та провідними міжнародними університетами. Зараз на програмах бакалаврату та аспірантури університету навчається 15 000 студентів. Університет пропонує вражаючі дослідницькі програми, які здебільшого є прикладними дослідженнями та проводяться в тісній співпраці з міжнародними та національними компаніями. Дослідження має обіг понад 90 мільйонів євро та охоплює 70 предметів дослідження.

Маю надію, що здобутий досвід генетичного та аналітичного аналізу та стане базою подальших наукових розробок кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи у сфері розширення асортименту оздоровчих продуктів, а також агротехнологічних досліджень нашого рідного університету.

Ірина Бандура, доцент ХТГРС