Вибіркові дисципліни для здобувачів вищої освіти — це предмети або курси, які студенти можуть обирати на свій вибір з ряду доступних варіантів, додаткових до обов’язкових курсів, необхідних для отримання освітнього ступеня.

Ці дисципліни дозволяють студентам гнучко адаптувати свою освітню програму до своїх індивідуальних інтересів, потреб та професійних цілей. Вони можуть включати широкий спектр тематик і дозволяють студентам глибше вивчати конкретні аспекти свого обраного напряму або розширювати свої знання в інших галузях.

Вибіркові дисципліни можуть бути пов’язані з основним спеціалізованим напрямком чи включати предмети, які розширюють загальний кругозір студента. Це може включати курси з практичних навичок, інтердисциплінарні студії, мови, факультативи та інші навчальні можливості.

Важливо відзначити, що вибіркові дисципліни зазвичай вибираються студентами відповідно до їхніх індивідуальних цікавинь і потреб, що сприяє більш глибокому та персоналізованому навчанню.

На кафедрі ХТГРС було проведено презентації вибіркових дисциплін для студентів спеціальності 181 Харчові технології ОР «Магістр» за напрямком підготовки «Індустрія здорового харчування. Студенти мали змогу ознайомитись з запропонованим списком вибіркових компонентів, серед дисциплін культурологічного, суспільно-політичного, правового, природничо-математичного та мовного спрямування.

Далі молоді було запропоновано сформувати власну індивідуальну освітню траєкторію, яка передбачає вибір дисциплін для вивчення (як шляхом анкетування, так і за допомогою інформаційної інтернет-платформи університету) й власне майбутню професію, що відповідатиме прагненням і переконанням майбутнього фахівця.