На лабораторному занятті з дисципліни «Технологія консервування плодів та овочів» студенти-другокурсники спеціальності 181 «Харчові технології» виступали в ролі експертів-аналітиків, проводячи дегустаційну оцінку продуктів переробки плодів та овочів.

Широке використання такого аналізу в різних галузях вимагає підготовки відповідних кваліфікованих фахівців. Цей процес є тривалим, вимагає розвитку сенсорних здібностей, передачі особистого досвіду від експертів. Удосконалення аналітичних навичок дегустаторів необхідне в кожній галузі харчової промисловості.

Для правильного проведення споживчої оцінки сировини або готової консервованої продукції необхідно знати основи психофізики і фізіології, розуміти біохімічні процеси, що відбуваються впродовж роботи органів чуття. На занятті студенти тестували зразки варення з яблук з мандаринами, маринади з буряка і гарбуза, оцінювали якість і інтенсивність сприйняття відчуттів, характеризували їх, використовуючи відповідну регламентовану термінологію, співвідносили свої данні з критеріями якості харчових продуктів.

Також майбутні харчові технологи ознайомились з правилами проведення статистичної обробки результатів, які виключають вплив суб’єктивних чинників. Отримані навички допоможуть об’єктивно оцінювати якість продуктів, вирішувати різні задачі впродовж усього життєвого циклу продукції.

 

 

Інформаційний супровід: к.с.-г.н., доц. Жукова В.Ф.