Метою курсу є набуття студентами знань та практичних вмінь з виноградарства в умовах багатоукладної економіки та ринкових відносин в Україні.
Завдання дисципліни полягає у:
- вирішенні проблеми отримання високих врожаїв столових і технічних сортів винограду у різних зонах його вирощування з урахуванням впливу основних екологічних факторів.
- встановлення оптимальної системи ведення культури, насаджень, кущів в залежності від організаційно-економічних можливостей господарства, зони вирощування, сортименту.
- вміння оцінити стан росту і розвитку винограду для вибору основних технологічних прийомів догляду.
- використання новітніх досягнень світового виноградарства у сучасному виноградарстві України.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
Знати:
- особливості біології винограду;
- теоретичні основи і способи вирощування посадкового матеріалу; технологію закладання виноградників;
- теоретичні основи обрізування і формування кущів винограду;
- агротехнічні вимоги до виконання виробничих процесів на виноградних плантаціях і розсадниках;
- особливості прогнозування та програмування урожаю винограду.
Вміти:
- вести паспорт винограднику, розсадника та іншу агрономічну документацію;
- складати технологічні карти вирощування винограду; проводити апробацію винограду;
- володіти технікою обрізування, щеплення і програмування врожаю плодоносних виноградників;
- визначати і контролювати якість ручних і механізованих робіт на виноградниках, маточниках і розсадниках; організовувати і проводити наукові досліди на винограднику і в різних ланках розсаднику.