Мета дисципліни “Кормовиробництво з основами луківництва” – формування у майбутніх фахівців технологічної підготовки з виробництва кормів, що є основою продуктивності тварин і забезпечення населення достатньою кількістю якісних продуктів харчування тваринного походження.
Завдання дисципліни:
– отримання студентами навичок при проведенні мікроскопічного, анатомічного, морфологічного аналізу рослин та їх органів при оцінці кормів;
– навчити визначати та розрізняти види кормових культур, їх морфологічні особливості;
– з’ясувати біологічні особливості багаторічних і однорічних трав з метою складання травосумішок, травостоїв різних типів луків та пасовищ, а також розробки шляхів їх покращення;
– навчити складати зелений конвеєр; розраховувати потребу в кормах та їх баланс;
– надати знання щодо сучасних технологій вирощування кормових культур у певних грунтово-кліматичних умовах;
– отримання знань прогресивних технологій заготівлі та зберігання високоякісних кормів.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
– тенденції розвитку рослинництва в Україні та в світі, наукові принципи рослинництва;
– значення, морфологічні та біологічні особливості польових культур, різноманітність їх використання, поширення та потенціал урожайності;
– сучасні технології вирощування високих екологічно чистих урожаїв сільськогосподарських культур у різних грунтово-кліматичних зонах України;
– способи скорочення затрат праці і засобів виробництва при вирощуванні врожаю;
вміти:
– розробляти, удосконалювати та реалізовувати прогресивні технології у рослинництві;
– програмувати у господарстві максимально можливі рівні урожайності сільськогосподарських культур;
– здійснювати біологічний контроль за станом посівів та управляти процесами формування врожаю;
– розробляти та реалізовувати заходи щодо поліпшення якості та зменшення втрат рослинницької продукції;
– розраховувати і забезпечувати високу економічну ефективність впровадження технологій та їх екологічну безпечність.
Робочі програми:
- Робоча програма навчальної дисципліни “Кормовиробництво з основами луківництва” 4АГ на 2022-23 н.р.
- Робоча програма навчальної дисципліни “Кормовиробництво з основами луківництва” 3САГ на 2022-23 н.р.
Програма навчання здобувачів ВО – СИЛАБУС:
Лекції з дисципліни:
- Лекція 1.КОРМОВИРОБНИЦТВО ЯК ГАЛУЗЬ І НАУКА
- Лекція 2.МЕТОДИ ОЦІНКИ ПОЖИВНОСТІ КОРМІВ
- Лекція 3.ЗЕРНОФУРАЖНІ(ЗЕРНОКОРМОВІ) КУЛЬТУРИ
- Лекція 4.КОРМОВІ ТРАВИ
- Лекція 5.ТЕХНОЛОГІЯ КОНСЕРВУВАННЯ ЗЕЛЕНИХ КОРМІВ
- Лекція 6.НЕТРАДИЦІЙНІ КОРМОВІ КУЛЬТУРИ
- Лекція 7.ЛУКІВНИЦТВО(ЛУЧНЕ КОРМОВИРОБНИЦТВО).ПРИРОДНІ КОРМОВІ УГІДДЯ УКРАЇНИ
- Лекція 8.ТРАВОСУМІШКИ
- Лекція 9.СІНО ТА СІНАЖ
- Лекція 10.СИСТЕМИ ПОЛІПШЕННЯ КОРМОВИХ УГІДЬ
- Лекція 11.КОНВЕЄРНЕ ВИРОБНИЦТВО КОРМІВ
- Лекція 12.ВИРОЩУВАННЯ КОРМОВИХ КУЛЬТУР НА НАСІННЯ
Лабораторні роботи:
- Лр.1.КЛАСИФІКАЦІЯ КОРМОВИХ КУЛЬТУР
- Лр.2.КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ПОЖИВНІСТЬ КОРМІВ
- Лр.3.ЗЕРНОФУРАЖНІ КУЛЬТУРИ
- Лр.4.КОРМОВІ ТРАВИ
- Лр.5.СИЛОСНІ КУЛЬТУРИ. ЗАГОТІВЛЯ СИЛОСУ
- Лр.6.КОРНЕПЛОДИ, БУЛЬБОПЛОДИ, БАШТАННІ
- Лр.7.БІОЛОГІЯ РОСТУ РОЗВИТКУ РОСЛИН СІНОЖАТЕЙ І ПАСОВИЩ
- Лр.8.СКЛАДАННЯ ТРАВОСУМІШОК
- Лр.9.ВИЗНАЧЕННЯ РУЧНОЇ ПОТРЕБИ ГОСПОДАРСТВА В КОРМАХ
- Лр.10.РОЗРАХУНОК ПЛОЩІ ПОСІВУ ТА ПОТРЕБИ В НАСІННІ КОРМОВИХ КУЛЬТУР
- Лр.11.ЗЕЛЕНИЙ КОНВЕЄР
- Лр.12.ОБЛІК КОРМІВ