Метою дисципліни “Рослинництво” є формування у студентів знань про польові культури, особливості їх росту та розвитку, вимоги до факторів середовища, сучасні прийоми та технології вирощування високих врожаїв кращої якості при найменших затратах праці та коштів.
Завданнями дисципліни є:
– надання інформації про біологічні особливості головних сільськогосподарських культур, що вирощують в Україні;
– надання інформації про сучасні технології вирощування сільськогосподарських культур залежно від особливостей агрокліматичної зони господарювання;
– навчити студента методичним основам досліджень в рослинництві.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
– завдання та тенденції розвитку рослинницької галузі в Україні;
– промислове значення, різноманітність використання, поширення та потенціали урожайності польових культур і приклади їх високої реалізації у виробництві;
– еколого-біологічні та агрохімічні основи рослинництва;
– прогресивні технології вирощування високих та екологічно чистих урожаїв сільськогосподарських культур у різних ґрунтово-кліматичних умовах України;
– сутність, принципи та методи програмування врожаїв;
– вимоги державного стандарту щодо якості рослинницької продукції та шляхи її поліпшення;
– заходи щодо зменшення до мінімуму втрат урожаю під час збирання, транспортування, післязбиральної обробки та зберігання;
вміти:
– дотримуватись та з високою ефективністю реалізовувати сучасні
прогресивні технології вирощування польових культур в умовах різних форм власності і господарювання;
– науково обґрунтовувати за конкретних природничих та ресурсних умов господарства, програмувати дійсно можливу врожайність сільськогосподарських культур;
– здійснювати біологічний контроль за станом посівів та управляти процесами формування врожаю;
– забезпечувати високу економічну ефективність впроваджуваних технологій та їх екологічну чистоту;
– розробляти і реалізовувати заходи щодо поліпшення якості та зменшення втрат рослинницької продукції.
Робочі програми:
Програма навчання здобувачів ВО – СИЛАБУС:
- Силабус з дисципліни “Рослинництво” 5 сем.
Лекції з дисципліни:
- Лекція 1.ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ РОСЛИННИЦТВА
- Лекція 2.КЛАСИФІКАЦІЯ С-Г КУЛЬТУР. АГРОТЕХНІЧНІ ОСНОВИ РОСЛИННИЦТВА
- Лекція 3.ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР
- Лекція 4.ПШЕНИЦЯ
- Лекція 5.ОЗИМІ ЖИТО І ТРИТИКАЛЕ
- Лекція 6.ГОСПОДАРСЬКЕ ЗНАЧЕННЯ, БІОЛОГІЯ ТА ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ЯЧМЕНЮ
- Лекція 7.ГОСПОДАРСЬКЕ ЗНАЧЕННЯ, БІОЛОГІЯ ТА ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ВІВСУ
- Лекція 8.ПІЗНІ ЯРІ ХЛІБИ. КУКУРУДЗА
- Лекція 9.СОРГО, ПРОСО
- Лекція 10.РИС
- Лекція 11.ГРЕЧКА
- Лекція 15.ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗЕРНОВИХ БОБОВИХ КУЛЬТУР. БІОЛОГІЯ І ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ГОРОХУ
- Лекція 16.БІОЛОГІЯ І ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ СОЇ ТА КВАСОЛІ
- Лекція 17.БІОЛОГІЯ І ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ СОЧЕВИЦІ, ЧИНИ, НУТУ
- Лекція 18.БІОЛОГІЯ І ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ЛЮПИНІВ
- Лекція 19.БІОЛОГІЯ І ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ КАРТОПЛІ
- Лекція 20.БІОЛОГІЯ І ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ЦУКРОВИХ БУРЯКІВ
- Лекція 21.ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ЦУКРОВИХ БУРЯКІВ НА НАСІННЯ
- Лекція 22.НЕТРАДИЦІЙНІ БУЛЬБОПЛІДНІ КУЛЬТУРИ
- Лекція 23.ОЛІЙНІ КУЛЬТУРИ. СОНЯШНИК
- Лекція.ЛУБ’ЯНІ КУЛЬТУРИ. ЛЬОН
- Лекція.НАРКОТИЧНІ КУЛЬТУРИ. ТЮТЮН
- Лекція.РИЦИНА
- Лекція.ОЛІЙНІ КАПУСТЯНІ РІПАК, ГІРЧИЦЯ, РИЖІЙ
Лабораторні роботи:
- Лр.1.ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗЕРНОВИХ ЗЛАКОВИХ КУЛЬТУР
- Лр.2.МОРФОЛОГІЧНІ ВІДМІНИ ХЛІБІВ ПЕРШОЇ І ДРУГОЇ ГРУПИ
- Лр.3.РІСТ І РОЗВИТОК ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР
- Лр.4.ПШЕНИЦЯ
- Лр.5.ЖИТО І ТРИТИКАЛЕ
- Лр.6.ЯЧМІНЬ
- Лр.7.ОВЕС
- Лр.8.ПОСІВНІ ЯКОСТІ НАСІННЯ
- Лр.9.КУКУРУДЗА
- Лр.10.СОРГО. ПРОСО
- Лр.11.РИС
- Лр.12.ГРЕЧКА
- Лр.13.ВИЗНАЧЕННЯ БІОЛОГІЧНОЇ ВРОЖАЙНОСТІ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР ТА ЇЇ СТРУКТУРИ
- Лр.14.СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ПЕРЕЗИМІВЛЕЮ ОЗИМИХ КУЛЬТУР
- Лр.15.ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА БОБОВИХ. ГОРОХ
- Лр.16.СОЯ. КВАСОЛЯ
- Лр.17.СОЧЕВИЦЯ, НУТ, ЧИНА
- Лр.18.КАРТОПЛЯ
- Лр.19.ТОПІНАМБУР ТА ІНШІ МАЛОПОШИРЕНІ БУЛЬБОПЛОДИ
- Лр.20.ЦУКРОВІ БУРЯКИ
- Лр.21.СОНЯШНИК
- Лр.22.РИЦИНА, РІПАК, ГІРЧИЦЯ, РИЖІЙ
- Лр.23.САФЛОР, АРАХІС, МАК, КУНЖУТ, ПЕРИЛА, ЛЯЛЕМАНЦІЯ
- Лр.24.КОРІАНДР, АНІС, КМИН, ФЕНХЕЛЬ, М’ЯТА, ШАВЛІЯ, ЛАВАНДА
- Лр.25.ЛЬОН, КОНОПЛІ, БАВОВНИК
- Лр.26.ХМІЛЬ, ТЮТЮН, МАХОРКА