Мета дисципліни “Технологія виробництва сільськогосподарської продукції” – формування у студентів знань про основні складові інтенсивних технологій вирощування сільськогосподарських культур в різних природно-кліматичних зонах України, про застосування різних агротехнічних прийомів з метою поліпшення родючості ґрунтів, зниження ерозійних процесів, збільшення врожайності, про економічну доцільність застосування добрив, пестицидів.
Завданням дисципліни є вивчення:
– основних технологічних параметрів виробництва продукції рослинництва.
– контроль технологічних параметрів і безпеки харчових продуктів.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
Знати:
– основи земельного законодавства України
– процес утворення і накопичення гумусу
– засоби регулювання родючості ґрунту в різних природно-кліматичних регіонах України
– введення і освоєння сівозмін
– основні заходи боротьби з шкідливими організмами
– види органічних і мінеральних добрив і систему їх застосування
– основи насінництва, класифікацію, загальну характеристику зернових культур і технологію їх вирощування; класифікацію, загальну характеристику і технології вирощування технічних, основних овочевих культур
Вміти:
– розробляти структуру посівних площ і схем сівозмін
– складати систему обробітку ґрунту рід культури сівозміни
– розраховувати норми внесення добрив під запланований врожай
– визначати посівні якості насіння і норми висіву
– визначати фази розвитку і родові відміни зернових, технічних, кормових і овочевих культур
– складати агротехнічну частину технологічних карт вирощування с.-г. культур.
Робочі програми:
Програма навчання здобувачів ВО – СИЛАБУС:
Лекції з дисципліни:
- Лекція 1.ГРУНТИ, ЯК ПРИРОДНЕ УТВОРЕННЯ І ОСНОВНИЙ ЗАСІБ СГ ВИРОБНИЦТВА
- Лекція 3.ЗАХИСТ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР ВІД ШКІДЛИВИХ ОРГАНІЗМІВ
- Лекція 3(1).НАУКОВІ ОСНОВИ СІВОЗМІН
- Лекція 4.КОРЕНЕВЕ ЖИВЛЕННЯ РОСЛИН І ЗАСТОСУВАННЯ ДОБРИВ
- Лекція 5.ОСНОВИ НАСІННЄЗНАВСТВА
- Лекція 8.БОБОВІ КУЛЬТУРИ
- Лекція 14.ОЛІЙНІ КУЛЬТУРИ. СОНЯШНИК
- Лекція.ХІМІЧНА МЕЛІОРАЦІЯ ГРУНТІВ
- Лекція.ПШЕНИЦЯ
- Лекція.ЦУКРОВИЙ БУРЯК
Лабораторні та практичні роботи:
- Лр.1.КЛАСИФІКАЦІЯ ТА МОРФОЛОГІЧНІ ОЗНАКИ ГРУНТУ
- Лр.2.ВИЗНАЧЕННЯ ФІЗИЧНИХ І ФІЗИКО-МЕХАНІЧНИХ ТА ТЕХНОЛОГІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ҐРУНТУ
- Лр.2.ОБЛІК ШКІДЛИВИХ ОБ’ЄКТІВ
- Лр.3.ОБРОБІТОК ГРУНТУ
- Лр.3.ЗАСТОСУВАННЯ ГЕРБІЦИДІВ У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ
- Лр.4.ДОБРИВА ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ
- Лр.12.ОСОБЛИВОСТІ БУДОВИ ВОЛОТІ ТА КАЧАНА. ВИЗНАЧЕННЯ ПІДВИДІВ ТА РІЗНОВИДНОСТЕЙ
- ПР.4.НАСІННИЦТВО
- ПР.6.СІВОЗМІНИ
- ПР.БУЛЬБОПЛІДНІ ТА КОРЕНЕПЛІДНІ КУЛЬТУРИ
- ПР.ВИЗНАЧЕННЯ ДОЗ МЕЛІОРАНТІВ ПРИ ХІМІЧНІЙ МЕЛІОРАЦІЇ КИСЛИХ ТА СОЛОНЦЮВАТИХ ҐРУНТІВ