Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного протягом 2022-2023 рр. виконував науково-технічну (експериментальну) розробку на тему «Розроблення технології переробки молочних продуктів з використанням нових типів гомогенізаторів». Обсяг фінансування роботи 1 млн 687 тис 700 грн. Робота успішно виконана.
Розроблені технологічні схеми виробництва питного молока з використанням струминного та пульсаційного гомогенізаторів дозволяють знизити собівартість, зменшити трудомісткість, отримати рентабельність 19,51 % та 19,46% відповідно;
Розроблені технологічні схеми виробництва питних вершків з використанням струминного та пульсаційного гомогенізаторів дозволяють знизити собівартість, зменшити трудомісткість і отримати рентабельність 26,51% та 26,50% відповідно;
Розроблені технологічні схеми виробництва йогурту з використанням струминного та пульсаційного гомогенізаторів дозволяють знизити собівартість, зменшити трудомісткість, отримати рентабельність 43,80% та 43,76% відповідно. Це в свою чергу свідчить про доцільність використання розроблених технологічних схем у порівнянні з класичною (з використанням клапанного гомогенізатора) технологічною схемою виробництва питного молока, питних вершків та йогурту.
За результатами роботи опубліковано 24 праці. З них 4 патенти, 13 фахових статей та 1 стаття БД Скопус.
Розроблені експериментальні зразки та придбане устаткування планується використати для проведення подальших досліджень з метою підвищення ефективності процесів гомогенізації та диспергування емульсій – конкретні напрями Ви бачите на слайді. Отримані результати дозволяють розробити високоефективні гомогенізатори та диспергатори для обробки мікроемульсій в харчовій, сільськогосподарській, хімічній, фармацевтичній та інших галузях промисловості України та вдосконалити існуючі технології виробництва й переробки продукції для суттєвого зниження енерговитрат і собівартості, що особливо актуально в умовах високої вартості енергоносіїв та необхідності післявоєнного відновлення економіки нашої країни.