Забезпечення дисциплін навчального плану методичними розробками здійснюється згідно із Законами України „Про освіту”, „Про вищу освіту” та відповідно до освітньо-професійної програми підготовки фахівців, галузевих стандартів, планом видань кафедри обліку і аудиту для удосконалення змісту і методів навчання.
Перевага у структурі науково-методичних видань надається навчальним посібникам, конспектам лекцій, методичним рекомендаціям для самостійної роботи студентів, ситуаційним завданням, діловим іграм, практикумам, індивідуальним завданням. Методичні видання розробляються відповідно до вимог кредитно-модульної системи та «Положення про організацію навчального процесу в ТДАТУ».
Вивчення дисциплін на кафедрі “Обладнання переробних і харчових виробництв імені професора Ф.Ю. Ялпачика” проводиться за навчальними посібниками, значний вклад в розробку яких внесено кандидатом технічних наук, професором Ялпачиком Федором Юхимовичем. Значна увага приділяється створенню електронних підручників та навчальних посібників. К.т.н., доцент кафедри обладнання переробних та харчових виробництв імені професора Ф.Ю. Ялпачика Петриченко Сергій Володимирович розробив РЕКОМЕНДАЦІЇ ПО СТВОРЕННЮ ON-LINE ПІДРУЧНИКІВ ТА ПОСІБНИКІВ.На кафедрі здійснюється моніторинг навчально-методичного забезпечення дисциплін, закріплених за кафедрою, для студентів усіх спеціальностей та форм навчання. Постійно відбувається оновлення навчально-методичних матеріалів, зокрема методичних рекомендацій до написання курсових робіт, робочих зошитів для виконання практичних завдань, інформаційного банку тематики.
Значна увага приділяється навчально-методичному забезпеченню виконання магістерських робіт; постійно поновлюється інформаційний банк тем магістерських робіт та об’єктів дослідження.
Співробітниками кафедри видані навчальні посібники та підручники:
-
Обладнання для механічної та теплової обробки молока
-
Технологічне обладнання для переробки продукції рослинництва: Лабораторний практикум.
-
Лабораторний практикум з дисципліни Процеси і апарати
-
Технологічне обладнання для переробки продукції тваринництва: Лабораторний практикум.
-
Переработка рисовой соломы на корм
-
Кормодробилки конструкция, расчет
-
Механізація переробки і зберігання плодоовочевоі продукціі
-
Технологічне обладнання зернопереробних та олійних виробництв
-
Монтаж та пусконалагодження обладнання переробних підприємств
-
Машини та обладнання для хлібопекарського виробництва: Підручник
-
Машини,обладанння та їх використання при переробці сільськогосподарської продукції
-
Розрахунки обладнання харчових виробництв
-
Монтаж, експлуатація і ремонт машин та обладнання переробних підприємств
-
Практикум з ремонту обладнання переробних і харчових виробництв
-
Лабораторний практикум з холодильного устаткування
-
Посібник для підготовки наладчика обладнання переробних виробництв
-
Практикум з курсу “Холодильне устаткування”
-
Технологія і механізація виробництва м’яса і м’ясопродуктів
-
Механізація переробної галузі агропромислового комплексу
-
Обладнання складів для зберігання плодоовочевої та м’ясомолочної продукції. Навчальний посібник
-
Обладнання складів для зберігання плодоовочевої та м’ясомолочної продукції. Лабораторний практикум
-
Вимоги санітарії і гігієни праці при переробці м’яса і м’ясних продуктів: Навчальний посібник
-
Процеси і апарати харчових виробництв. Гідромеханічні процеси. Підручник
-
Процеси і апарати харчових виробництв. Механічні процеси і технології надвисокого тиску. Підручник
-
Обладнання складів. Зберігання зерна і зернопродуктів
-
Основи розрахунку та конструювання обладнання переробних і харчових виробництв: підручник
-
Процеси і апарати харчових виробництв. Теплообмінні процеси: Підручник
-
Технологічне обладнання хлібопекарської і макаронної галузі
-
Матеріалознавство та технологія конструкційних матеріалів розділ “Обробка матеріалів різанням”
-
Процеси і апарати. Механічні та гідромеханічні процеси
-
Конструкції і розрахунки машин та апаратів переробних виробництв
ЕЛЕКТРОННІ ПОСІБНИКИ ВИКЛАДАЧІВ КАФЕДРИ ОБЛАДНАННЯ ПЕРЕРОБНИХ І ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ ІМЕНІ ПРОФЕСОРА Ф.Ю. ЯЛПАЧИКА:
2020-2021 н.р.
-
Загальна методологія наукової творчості
-
Методи вимірювань основних фізичних величин
-
Методи теоретичних і експериментальних досліджень
-
Наукові основи і положення виробничих процесів харчової технології
-
Пошук наукової інформації в науково дослідницькій діяльності
-
Принципи конструювання електровимірювальних приладів
-
Психологія і технологія наукової творчості та апробація результатів наукових досліджень
-
Аналіз сировини для виробництва пива
-
Основи технології пивоваріння
-
Показники якості крафтового пива
-
Люмінесцентний аналіз і спектроскопія
-
Механізація зберігання зернових продуктів
-
Радіометричні і радіоспектроскопічні методи аналізу
-
Розділення зернових сумішей в трієрах
-
Технологічне обладнання для підготовки зерна до переробки на борошно і крупи
-
Технологічне обладнання для виробництва круп
-
Технологічне обладнання для обробки солоду в сучасному пивоварінні
-
Технологічне обладнання для виробництва борошна
-
Технологічне обладнання для виробництва круп
-
Технологічне обладнання для виробництва рослинної олії
-
Технологічне обладнання для виробництва борошняних кондитерських виробів
-
Технологічне обладнання для миття, інспектування, сортування і калібрування плодоовочевої сировини
-
Технологічне обладнання хлібопекарного виробництва
-
Експлуатація технологічного обладнання
-
Монтаж основного технологічного обладнання
-
Монтажні інструменти і пристрої
-
Організація монтажних робіт
-
Підготовка ділянки та обладнання
2019-2020 н.р.
-
ВИКОРИСТАННЯ ЕНЕРГІЇ СОНЦЯ В СУЧАСНОМУ ЕНЕРГОЗАБЕЗПЕЧЕННІ УКРАЇНИ
-
ВИКОРИСТАННЯ ВТОРИННИХ ЕНЕРГОРЕСУРСІВ ТА СИСТЕМ АКУМУЛЯЦІЇ ЕНЕРГІЇ В ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ
-
ВИКОРИСТАННЯ ЕНЕРГІЇ ВІТРУ ТА БІОПАЛИВА В МАШИНОБУДІВНІЙ ГАЛУЗІ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ
-
ВИКОРИСТАННЯ ПОВЕРХНЕВИХ, ТЕРМАЛЬНИХ І МОРСЬКИХ ВОД ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ТЕПЛОВОЇ І ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ
-
ДЕФЕКТУВАННЯ ТА ВІДНОВЛЕННЯ ТИПОВИХ ДЕТАЛЕЙ І З’ЄДНАНЬ ОБЛАДНАННЯ ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВ
-
ЕКСПЛУАТАЦІЯ ОБЛАДНАННЯ З ВИРОБНИЦТВА КОВБАСНИХ ВИРОБІВ
-
ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ОБЛАДНАННЯ ПІДПРИЄМСТВ З ВИРОБНИЦТВА ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ
-
ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ РЕМОНТУ ТА ДІАГНОСТУВАННЯ ОБЛАДНАННЯ НА ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ
-
ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ДІЛЕННЯ ТА ФОРМУВАННЯ ТІСТА
-
ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ЗАМІСУ Й БРОДІННЯ ТІСТА
-
ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ ТА ТРАНСПОРТУВАННЯ СИРОВИНИ І ГОТОВИХ ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ
-
ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ СИРОВИНИ ДО ВИРОБНИЦТВА ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ
-
ВИРОБНИЦТВО ЦІЛЬНОМОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ
-
ЗАГАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА МОЛОЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ
-
МЕХАНІЗАЦІЯ ЗАСОЛЮВАННЯ ТА ФОРМУВАННЯ КОВБАСНИХ ВИРОБІВ
-
МЕХАНІЗАЦІЯ ПРОЦЕСІВ ВИРОБНИЦТВА КОВБАСНОГО ФАРШУ
-
МЕХАНІЗАЦІЯ ПРОЦЕСІВ ТЕПЛОВОЇ ОБРОБКИ ТА ВПАКУВАННЯ М’ЯСОПРОДУКТІВ
-
МОЛОКО ЯК СИРОВИНА ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ
-
ОСНОВНІ ВЛАСТИВОСТІ М’ЯСА ТА М’ЯСОПРОДУКТІВ
-
ПОТОКОВО-ТЕХНОЛОГІЧНІ ЛІНІЇ ТА М’ЯСОПЕРЕРОБНІ ПІДПРИЄМСТВА
-
ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА КОВБАСНИХ ВИРОБІВ
-
ТЕХНОЛОГІЯ ЗБЕРІГАННЯ ТА ПЕРЕРОБКИ М’ЯСОПРОДУКТІВ
-
ТЕХНОЛОГІЯ І МЕХАНІЗАЦІЯ ОТРИМАННЯ М’ЯСНОЇ СИРОВИНИ