Навчально-наукова лабораторія виробництва соків і квасу створена в 2010 році на базі складських приміщень кафедри ОПХВ.

В даний час лабораторія використовується кафедрою ОПХВ імені професора Ф.Ю. Ялпачика  для навчання бакалаврів і магістрантів з дисциплін «Технологічне обладнання переробних і харчових виробництв», «Розрахунки і конструювання обладнання харчових виробництв», «Технологічне обладнання переробних підприємств з переробки рослинництва», «Машини, обладнання та їх використання при переробці сільськогосподарської продукції» усіх форм навчання, а також для виконання дослідних та проектних робіт.

Лабораторія оснащена стендами та діючим обладнанням, побудованими та вдосконаленим на базі кафедри.

Навчаючись в лабораторії, студенти набувають практичних навичок і отримують знання з основних напрямків розвитку науково-технічного прогресу в галузях розробки, будови, правил експлуатації, регулювання та використання конструкцій машин  та устаткування підприємств з переробки рослинництва та виробництва безалкогольних напоїв і квасу.

Технічна та навчально-методична база лабораторії активно використовується бакалаврами, магістрантами та аспірантами для проведення досліджень при виконанні своїх випускних кваліфікаційних робіт і дисертацій.

Оснащення навчально-наукової лабораторії виробництва соків і квасу: рамний фільтрпрес, механічний прес для винограду, пристрій для видалення кісточок з фруктів, машина для розрізання яблук на частки з видаленням серцевини, подрібнювач для фруктів, апарат для отримання квасного сусла, протиральна машина, соковитискач, макет насосу для транспортування рідких продуктів