В 2020-2021 навчальному році в змішаному режимі згідно графіка відбувались заняття студентського наукового гуртка «Дослідження фізико-механічних та реологічних властивостей сільськогосподарської сировини та продуктів її переробки». Керівником гуртка є кандидат технічних наук, доцент Петриченко С.В.
Реологія розглядає процеси, пов’язані з необоротними залишковими деформаціями й течією різноманітних в’язких і пластичних матеріалів, явища релаксації напруження та ін.
За допомогою інженерної реології, на основі біохімічних, біофізичних, фізико-хімічних та органолептичних показників вирішують наступні задачі:
– вивчення суттєвості процесів, які приймають участь у структуроутворенні харчових продуктів;
– визначення нормативних структурно-механічних властивостей, які характеризують якість виробів, для їх використання в технологічній документації;
– отримання необхідних даних для розрахунку та створення спеціалізованого технологічного обладнання.
Студенти 22СГМ групи механіко-технологічного факультету, що навчаються за спеціальністю 133 – Галузеве машинобудування, Вилущак І.С., Глушко Ю.Ю., Мартинович Ю.В., Тішин В.С. на заняттях згідно затвердженого плану роботи поглиблено вивчали наступні теми:
- класифікація харчових продуктів та середовищ за реологічними властивостями;
- складання та аналіз реологічних моделей харчових продуктів та середовищ;
- визначення зсувних властивостей харчових продуктів;
- визначення компресійних властивостей харчових продуктів.
За результатами досліджень були підготовані наступні публікації:
- Перспективи застосування пневматичного способу обрушення насіння соняшнику, Ю.Ю. Глушко, С.В. Петриченко // Інноваційні технології розвитку у сфері харчових виробництв,готельно-ресторанного бізнесу, економіки та підприємництва: наукові пошуки молоді: Всеукраїнська науково-практична конференція здобувачів вищої освіти і молодих учених: [тези у 2-х ч.] / редкол. : О. І. Черевко [та ін.]. – Харків: ХДУХТ, 2020. – Ч. 1.
- Статичні змішувачі для харчових рідин, І.С. Вилущак, С.В. Петриченко, // Інноваційні технології розвитку у сфері харчових виробництв, готельно-ресторанного бізнесу, економіки та підприємництва: наукові пошуки молоді: Всеукраїнська науково-практична конференція здобувачів вищої освіти і молодих учених: [тези у 2-х ч.] / редкол. : О. І. Черевко [та ін.]. – Харків: ХДУХТ, 2020. – Ч. 1.
- Класифікація змішувальних пристроїв, І.С. Вилущак, С.В. Петриченко, Збірник наукових праць магістрантів та студентів. Мелітополь: ТДАТУ, 2020.
- Статичне перемішування рідких харчових продуктів, І.С. Вилущак,
С.В. Петриченко, Збірник наукових праць магістрантів та студентів. Мелітополь: ТДАТУ, 2020. - Універсальна реологічна модель неньютоновських рідин, Ю.Ю. Глушко, С.В. Петриченко, Збірник наукових праць магістрантів та студентів. Мелітополь: ТДАТУ, 2020.
Здобувачем вищої освіти Вилущаком І.С. була підготовлена науково-дослідна робота для участі у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт на тему: «Теоретичне дослідження статичного змішувача для перемішування неоднорідних рідин».
Підготовлено 3 наукові доповіді на студентську наукову конференцію, тези яких планується опублікувати в 2021 році.
Інформаційний супровід: к.т.н., доц. Сергій ПЕТРИЧЕНКО