В 2020-2021 навчальному році в змішаному режимі згідно графіка відбувались заняття студентського наукового гуртка «Дослідження фізико-механічних та реологічних властивостей сільськогосподарської сировини та продуктів її переробки». Керівником гуртка є кандидат технічних наук, доцент Петриченко С.В.

Реологія розглядає процеси, пов’язані з необоротними залишковими деформаціями й течією різноманітних в’язких і пластичних матеріалів, явища релаксації напруження та ін.

За допомогою інженерної реології, на основі біохімічних, біофізичних, фізико-хімічних та органолептичних показників вирішують наступні задачі:

– вивчення суттєвості процесів, які приймають участь у структуроутворенні харчових продуктів;

– визначення нормативних структурно-механічних властивостей, які характеризують якість виробів, для їх використання в технологічній документації;

– отримання необхідних даних для розрахунку та створення спеціалізованого технологічного обладнання.

Студенти 22СГМ групи механіко-технологічного факультету, що навчаються за  спеціальністю 133 – Галузеве машинобудування,  Вилущак І.С.,  Глушко Ю.Ю., Мартинович Ю.В., Тішин В.С. на заняттях згідно затвердженого плану роботи поглиблено вивчали наступні теми:

  • класифікація харчових продуктів та середовищ за реологічними властивостями;
  • складання та аналіз реологічних моделей харчових продуктів та середовищ;
  • визначення зсувних властивостей харчових продуктів;
  • визначення компресійних властивостей харчових продуктів.

За результатами досліджень були підготовані наступні публікації:

Здобувачем вищої освіти Вилущаком І.С. була підготовлена науково-дослідна робота для участі у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт на тему: «Теоретичне дослідження статичного змішувача для перемішування неоднорідних рідин».

Підготовлено 3 наукові доповіді на студентську наукову конференцію, тези яких планується опублікувати в 2021 році.

Інформаційний супровід: к.т.н., доц. Сергій ПЕТРИЧЕНКО