Формування інженерного мислення студентів механіко-технологічного факультету починається з вивчення теоретичних дисциплін. Підготовка фахівців високої якості є головною метою освітнього процесу. Глибоке вивчення теоретичних предметів є запорукою формування базису для подальшого розуміння та вивчення фахових предметів, та формування високоякісних спеціалістів. Серед основних умов, які визначають ефективність досягнення цієї мети особливе місце посідають методи навчання, ефективність яких в сучасних закладах вищої освіти значною мірою обумовлене наявністю матеріально-технічних засобів. У вік комп’ютеризації одним з найбільш зручних у використанні є електронний посібник.
Електронний посібник полегшує розуміння навчального матеріалу за рахунок інших, ніж у друкованій навчальній літературі, способів подачі матеріалу: індуктивний підхід, вплив на слухову і емоційну пам’ять допускає адаптацію інформації відповідно до потреб студента, рівня його підготовки, інтелектуальних можливостей; виконує роль викладача; може виконувати навчальну та контролюючу функцію.
З метою вдосконалення освітнього процесу та підвищення якості освіти, викладачі і співробітники кафедри обладнання переробних і харчових виробництв імені професора Ф.Ю. Ялпачика, розробили декілька електронних посібників, які стануть в нагоді при вивченні дисциплін навчального плану спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» за освітньо-професійною програмою «Обладнання переробних і харчових виробництв» та «Галузеве машинобудування».
- Самойчук К.О., Верхоланцева В.О., Лівик Н.В. Використання енергії Сонця в сучасному енергозабезпеченні України, 2020 р.
- Самойчук К.О., Лівик Н.В. Використання вторинних енергоресурсів та систем акумуляції енергії в промисловості України, 2020 р.
- Самойчук К.О., Верхоланцева В.О., Лівик Н.В. Використання енергії вітру та біопалива в машинобудівній галузі промисловості, 2020 р.
- Самойчук К.О., Лівик Н.В. Використання поверхневих, термальних і морських вод для виробництва теплової і електричної енергії, 2020 р.
- Самойчук К.О., Пупинін А.А. Дефектування та відновлення типових деталей і з´єднань обладнання харчових підприємств, 2020 р.
- Самойчук К.О., Циб В.Г., Пупинін А.А. Експлуатація обладнання з виробництва ковбасних виробів, 2020 р.
- Самойчук К.О., Циб В.Г., Лівик Н.В. Основи організації ремонту та діагностування обладнання на харчових підприємствах, 2020 р.
- Петриченко С.В., Олексієнко В.О., Паляничка Н.О., Загальні відомості про обладнання підприємств з виробництва хлібобулочних виробів, 2020 р.
- Петриченко С.В., Олексієнко В.О., Паляничка Н.О. Обладнання для вистоювання тіста та випікання хлібобулочних виробів, 2020 р.
- Петриченко С.В., Олексієнко В.О., Паляничка Н.О. Обладнання для ділення і формування тіста, 2020 р.
- Петриченко С.В., Олексієнко В.О., Паляничка Н.О. Обладнання для замісу й бродіння тіста, 2020 р.
- Олексієнко В.О., Петриченко С.В., Паляничка Н.О. Обладнання для зберігання та транспортування сировини та готових хлібобулочних виробів, 2020 р.
- Петриченко С.В., Олексієнко В.О., Паляничка Н.О. Обладнання для підготовки сировини до виробництва хлібобулочних виробів, 2020 р.
Інформаційний супровід: д.т.н. Кирило Самойчук