15 вересня 2021 року було проведено засідання кафедри, на якому було акцентовано увагу на питаннях забезпечення якості вищої освіти. В системі якості вищої освіти необхідно виділити три елементи: якість потенціалу вищої освіти, якість процесу вищої освіти і якість результату вищої освіти. Якість потенціалу вищої освіти виражається в таких характеристиках, як якість освітнього стандарту, якість освітніх програм, якість матеріально-тех- нічної та інформаційно-методичної бази, якість науково-педагогічних кадрів, якість викладання, якість наукових досліджень, якість підготовки абітурієнтів і здобувачів, якість виховання тощо.

Якість процесу вищої освіти – це якість освітньої діяльності, якість технології освіти, використання активних форм навчання, контролю освітнього процесу, якість мотивації викладацького складу на творчість і ефективність педагогічної роботи, також якість ставлення здобувачів до навчання, інтенсивність освітнього процесу, методи презентації знань. Як зауважено в Законі України «Про вищу освіту», «якість освітньої діяльності – рівень організації освітнього процесу у вищому навчальному закладі, що відповідає стандартам вищої освіти, забезпечує здобуття особами якісної вищої освіти та сприяє створенню нових знань».

На засіданні були обговорені результати рейтингу кафедр університету за 2020-2021 навчальний рік та результати моніторингу навчально-методичного забезпечення дисциплін першого семестру 2021-2022 навчального року. Було приділено увагу наступним питанням:

  • удосконалення навчально-методичного та інформаційного забезпечення освітнього процесу:
  • удосконалення якості навчально-методичного забезпечення, приведення його у відповідність до вимог підготовки конкурентоспроможних фахівців на основі підвищення наукоємності та професійного спрямування дисциплін;
  • впровадження комп`ютерних технологій навчання, спеціалізованого програмного забезпечення, мультимедійних електронних підручників;
  • повне забезпечення освітнього процесу електронними навчально-методичними комплексами дисциплін (ЕНМКД) та системами контролю знань на базі ЕНМКД.

За результатами обговорення були ухвалені рішення та внесені в протокол засідання кафедри.

Доцент кафедри ТСС АПК Наталя Болтянська