Виробнича практика у студентів 31 ГМ проводилась з 07.06.2021 р. по 16.07.2021 р.,  у студентів 11 СГМ групи –  з 07.06.2021 р. по 16.07.2021 р.

Основна мета виробничої практики – ознайомлення з переробними підприємствами, машинами і підготовка студентів до роботи безпосередньо на робочих місцях переробних підприємств.

Виробнича практика проходила на наступних базових підприємствах м. Мелітополя та прилеглих районів Запорізької області.

  1. АТ “Гідросила МЗТГ”, м. Мелітополь;
  2. ТОВ “ТОРГОВИЙ ДІМ “МІЛЄСТА-УКРАЇНА”, м. Мелітополь;
  3. ТОВ “Світанок”, м. Мелітополь;
  4. ПП “ТЕХМАШ”, м. Мелітополь;
  5. ТОВ “АВТОПРИВОД”, м. Мелітополь;
  6. ТОВ “Мелітопольський завод автотракторних запчастин”, с. Обильне, Запорізька обл.

Частина студентів пройшла виробничу практику на переробних підприємствах, від яких вони були направлені на навчання і на які вони планують працювати після закінчення університету:

  • ТОВ “Машинобудівний завод “Стріла”,м. Миколаїв;
  • ТОВ «ЕврогазТрейт-Експо»,м. Запоріжжя;
  • ФГ “СІЛЬГОСППРОДУКТ”, смт Новоолексіївка, Генічеський р-н, Херсонська обл;
  • ПрАТ “АЗОВКАБЕЛЬ”, м. Бердянськ;
  • ТОВ “Миколаївський коньячний завод;
  • ПРАТ “Бердянські жниварки”, м. Бердянськ;
  • ТДВ “Бердянський хлібокомбінат”, м. Бердянськ.

Виробничу практику проходили наступні групи: 31 ГМ група в кількості 12 студентів, 11 СГМ група – 15 студентів.  Разом 27 студентів.

Під час проходження практики студенти заповнювали щоденник і підготували матеріали для написання звіту відповідно існуючого положення про проведення виробничої практики.

З 13 по 20 вересня 2021 року проведена атестація студентів, що пройшли виробничу практику.

Студенти 31 ГМ групи (12 здобувачів вищої освіти) здали практику з наступними оцінками:

  • “відмінно” – 6 студентів,
  • “добре” – 3 студенти,
  • “задовільно” – 2 студенти,
  •  не з’явився – 1 студент в зв’язку з проходженням закордонної практики.

Студенти 11 СГМ групи (15 здобувачів вищої освіти) здали практику з наступними оцінками:

  • “відмінно” – 1 студент,
  • “добре” – 5 студентів,
  • “задовільно” – 9 студентів.

Позитивні сторони проходження виробничої практики:

  1. Під час проходження практики студенти працювали помічниками операторів, на практиці засвоїли декілька технологічних операцій. Додатково студенти вивчили технологію та обладнання для виробництва продукції харчування на кожному підприємстві на декількох технологічних лініях.
  2. Після набуття первинних навичок студенти ознайомилися з правилами організації робочого місця, на якому вони працювали і до завершення практики проводили найбільш легкі регулювання і налагодження обладнання, які не вимагають високої кваліфікації.
  3. На деяких підприємствах студенти були прийняті операторами на робочі місця з оплатою праці.

Негативні сторони проходження практики:

  1. В зв’язку з карантинними обмеженнями з’являлись деякі труднощі з точки зору організації проходження практики на деяких видах підприємств та по окремих видах робіт на закріплених базах виробничої практики.
  2. Обмеження робочих місць при проходженні практики на деяких підприємствах пов’язане з відсутністю у студентів робочої спеціальності налагоджувальника обладнання та санітарних книжок.

Олександр КОВАЛЬОВ

відповідальний за проходження практики по кафедрі ОПХВ імені професора Ф.Ю. Ялпачика