Завдання вивчення дисципліни “Програмування врожаю”:
– Вирішення проблеми одержання високих стабільних врожаїв сільськогосподарських культур шляхом визначення впливу основних екологічних факторів на їх продуктивність;
– встановлення ступеня забезпеченості вказаними факторами в конкретних природно-кліматичних умовах та можливістю та необхідністю їх регулювання;
– вміння оцінити вплив лімітуючих факторів на формування врожаїв сільськогосподарських культур і подолати їх негативні наслідки;
– здатність створення агрометеорологічного прогнозування врожайності окремих культур на різних етапах їх розвитку.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
Знати: теоретичні, біологічні, економічні, організаційно-технічні основи програмування урожайності, методи і способи прогнозу і програмування, вплив абіотичних факторів та формування врожаїв і методи їх регулювання, вплив технологічних процесів на формування врожаю і пошук взаємозв’язків між абіотичними факторами і технологічними процесами.
Вміти: організовувати дослідження з визначення дійсно можливого врожаю за кліматичним забезпеченням регіону і потенціальних можливостей сорту, розрахувати фотосинтетичний потенціал посівів і насаджень, який забезпечує одержання запланованого врожаю, розраховувати норми добрив і систему їх застосування під запланований врожай, скласти баланс і за умов зрошення розробити систему повного забезпечення посів овочевих культур, садів і виноградників вологою.