У науковому видавництві Scientific Route OÜ® (Естонія) опублікована колективна монографія “Innovative approaches in food processing and sustainability”/ «Харчові технології та сталий розвиток: інновації для якості, функціональності та впливу на навколишнє середовище» за редакцією доктора технічних наук, професора Олесі Петрівни Прісс. Монографія індексується в Scopus.
Колективна монографія пропонує всебічний огляд новітніх тенденцій і наукових досягнень, спрямованих на підвищення якості харчових продуктів, їхньої поживної цінності та екологічної ефективності.
В роботі над монографією взяли участь вчені Таврійського державного агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного: Олеся Прісс, Ірина Іванова, Марина Сердюк, Тетяна Колісниченко, Олена Данченко, Людмила Кюрчева, Микола Данченко, Анастасія Демидова, Павло Булгаков, Данило Майборода.
У 15 розділах монографії досліджуються різноманітні теми, такі як розробка технологій безглютенової граноли для ресторанного сектору, стратегії оптимізації виробництва цукатів з вишні з використанням замороженої сировини, а також удосконалення сумішей рослинних олій і морозива за допомогою рослинних компонентів.
Акцент робиться на функціональних продуктах харчування – гречці, вівсі та похідних сироватки – для споживачів, які піклуються про своє здоров’я, а також на інноваціях у кормах для тварин для покращення якості м’яса. Також розглядаються стійкі практики, включаючи використання побічних продуктів харчової промисловості, таких як відходи спаржі та пектин обліпихи, а також методи антиоксидантного захисту після збору врожаю.
Ці міждисциплінарні внески відображають передові рішення для вдосконалення технологій переробки харчових продуктів з сильним акцентом на сталий розвиток та функціональні переваги.
Монографія створена у співпраці з вченими ЗВО: НУБІП, Вінницький торговельно-економічний інститут, Поліський національний університет; Миколаївський національний аграрний університет; Державний біотехнологічний університет; Луцький національний технічний університет; Волинський національний університет імені Лесі Українки; Уманський національний університет садівництва; Херсонський державний аграрно-економічний університет; Національний університет харчових технологій та інших.
Вітаємо вчених ТДАТУ з науковими здобутками !

