Закордонні практики – одне з найцікавіших місць для отримання досвіду, знань та корисних контактів, це чудова можливість показати культурний та інтелектуальний рівень українського студентства, що гідно презентує свою країну у всьому світі.
У 2016 році мені випала честь разом з іншими студентами України представляти свій професійний рівень підготовки у Франції, що я здобув протягом навчання на факультеті агротехнологій та екології у Таврійському державному агротехнологічному університеті. Для мене це було друге стажування у сфері тваринництва, яке я обрав з метою переймання досвіду використання метанізаційного комплексу – установки, що «перетравлює» органічні відходи на біогаз та високоякісні органічні добрива. Я проходив стажування у SCEA «Baie des Champs», в організації, що створена шляхом злиття капіталів двох її власників – Іва де Б’єна та Еріка Сабора та включає 330 га земель сільськогосподарського призначення.
На цих ділянках вирощуються такі культури як: пшениця, кукурудза, овес та рапс. Пшениця, кукурудза та овес використовуються як корм для забезпечення потреб свиноферми, у якій вирощують близько 5500 свиней на рік. Протягом стажування мені вдалося дослідити систему життєзабезпечення на цій фермі, навчитися штучно запліднювати свиней, приймати пологи та оброблювати новонароджених поросят. Загалом, моє стажування виявилось значно ширшим, ніж я міг собі уявити. Наприклад, на території цього підприємства переробляють рапсове насіння у масло за допомогою промислового шнеку, що дозволяє отримувати олію холодного віджиму, яка високо цінується на ринку як харчовий продукт.
Звичайно, я приділив багато часу дослідженню метанізаційного комплексу, в який інвестовано близько 2,5 млн. євро. Існує кілька джерел отримання сировини для її подальшої ферментації: рослинні залишки, продукти життєдіяльності тварин та продукти харчової промисловості, що привозять з інших підприємств на біоутилізацію. Також мені випала нагода поспілкуватися з інженером германського походження Ерібертом Краймером, з компанії Francе Biogaz, з яким ми обговорили можливості та загрози інвестування в українську економіку, адже за аграрним потенціалом Україна славиться на весь світ та має величезні об’єми сировини для метанізації. Основними перепонами в цьому питанні він бачить нестабільність на сході країни та проблеми корупції. Загалом, європейських інвесторів дуже цікавить східний ринок, проте політична та економічна напруга охолоджує цей інтерес та спонукає до терплячого очікування подальшого розвитку ситуації.
Ще в мене була можливість стажуватись у хлібопекарні, де я опанував мистецтво приготування французької випічки. На вихідні я відвідував кінний манеж, який знаходиться поряд з моїм місцем проживання, де покращував свої навики верхової їзди. До речі, родина, до якої я потрапив, виявилась надзвичайно доброзичливою та дружньою. Під час мого стажування до них прибули студенти зі Словаччини та Китаю, і ми всі разом багато спілкувалися на французькій мові, обмінюючись досвідом та культурним надбанням наших країн. Виявилось, що мені набагато простіше розуміти дівчину зі Словаччини, коли вона розмовляла рідною мовою, ніж навпаки, коли я розмовляв українською або російською. Думаю, вроджена білінгвічність українського народу дозволяє краще опановувати інші мови слов’янської групи та значно розширює адаптивні та комунікаційні можливості.
Найбільшим відкриттям для мене стала закоханість французів у свою роботу, в те що вони роблять кожен день, хай якою б тяжкою та непримітною вона б не здавалась. Це надихнуло мене перейняти таке саме старання та самовіддачу при організації власної справи на Батьківщині, адже за моєю глибокою переконаністю Європа дає гарний інтелектуальний, емпіричний та фінансовий старт для реалізації ініціатив серед молоді у своїх країнах, а не навпаки.
Дмитро Кравцов, студент 22МБ ЕК групи



