20 вересня студенти третього курсу напряму підготовки «Харчові технології» факультету агротехнологій та екології здійснили захоплюючу екскурсію на підприємства м. Нової Каховки ПРАТ «Виноробне господарство Князя П.М. Трубецького» та ПАТ «Дім марочних коньяків «Таврія» за підтримки Українського проекту бізнес розвитку плодоовочівництва UHBDP.
Першим відвідали виноробне господарство. Ось вже впродовж 120 років тут виробляють якісні українські вина з винограду, вирощеного на власних виноградниках і зібраного вручну. Студенти дізналися, що територія винзаводу Трубецького складається з багатьох будівель, як старих, побудованих за часів князя Трубецького, так і нових з лініями виробництва та розливу вина.
Екскурсія для студентів почалася з огляду унікального історичного об’єкту – замка-шато князя Петра Трубецкого, а також стародавніх галерей винних підвалів. Знайомила з підприємством технолог Ольга Василівна, виробничий стаж якої складає більше 54 років на даному виробництві.
Студентам запам’яталася історія створення підприємства. Виноробне господарство князя П.М. Трубецького – це старовинне виноробне підприємство, яке почало свою діяльність з 1896 року, коли були закладені перші виноградники в маєтку Козацькому Херсонскої губернії. Вибір грунтів для насаджень і сортів виноградних лоз для князя Трубецького здійснив головний винороб Російської Імперії князь Лев Сергійович Голіцин. Унікальні кліматичні умови, кут схилу, склад грунтів, використання прогресивних технологій у виноградарстві і виноробстві не змусили довго чекати результату. Вже у 1900 році на всесвітній виставці в Парижі Рислінг виноробницького господарства був удостоєний Гран-прі. У 1902 році винороби князя Трубецького нагороджуються першою премією імені імператора Олександра III, «за лучшее русское виноградное столовое вино», у 1903 році «за образцовую культуру виноградников». Виноробня Князя Трубецького випускала 14 найменувань сухих столових вин.
За свою більш ніж 120-річну історію підприємство зазнавало багато змін. Після 1917 року виноградарсько-виноробницьке господарство Князя Трубецького перейшло у власність держави і отримало назву – винрадгосп ім. В.І. Леніна. Це був флагман виноробства тих років. Легендарні марочні вина «Оксаміт Україні», «Перлина Степу», «Наддніпрянське», які з 1949 року вважалися за візитну картку України і поставлялися Британському королівському двору. Починаючи з 1964 року, марочні вина були відмічені 33 золотими і срібними медалями на міжнародних виставках того часу.
З 2003 по 2011 рік на підприємстві проведена глобальна реконструкція. Реалізований проект виноробні європейського рівня для виробництва сухих вин за класичними французькими технологіями. На історичних землях посаджені нові виноградники, загальна площа яких складає 200 га. Це винятково виноград міжнародних сортів з кращих розплідників Італії і Франції: каберне совіньон, мерло, піно нуар, каберне фран, сера, мальбек, шардоне, рислінг, аліготе, піно блан.
Творці нової історії цього винзаводу поставили перед собою мету не тільки створити краще українське вино, відродити і примножити минулу славу єдиного історичного шато України, але і відновити унікальний історичний об’єкт – замок-шато князя Петра Трубецького.
Розповідь гіда про процес виробництва якісного вина – який подібен створенню витвору мистецтва, де важливий кожний нюанс, штрих, і, звичайно, вихідний матеріал, який використовує майстер, – захопила увагу студентів.
Слідуючи принципу терруарності, «Виноробницьке господарство Князя П.М.Трубецького» виробляє вина на 100% з винограду, вирощеного на власних виноградниках, і може гарантувати контроль якості на всіх етапах народження, витримки та реалізації вина. До асортименту продукції входять колекції молодих, витриманих, марочних і колекційних вин: Аліготе, Шардоне, Рислінг, Кеберне Совіньйон, Піно Нуар, Мерло та інші.
Високу оцінку експертів вина Трубецького отримали на дегустаціях в Європі: у Лондоні (організовану автором «Винного атласу» Оззом Кларком) в грудні 2011, на престижному європейському форумі VINITALY у Вероні в березні 2012, на міжнародній виставці в Кракові в лютому 2014 і Wine&Spirits у Варшаві в 2015 році.
Наступним підприємством, яке відвідали студенти в м. Нова Каховка – ПАТ «Дім марочних коньяків «Таврія». Багаторічна історія цього підприємства почалася з 1822 року, коли для відновлення причорноморських виноградників на запрошення імператора Олександра I прибули швейцарські і французькі колоністи, фахівці з виноробства і вирощування виноградної лози.
На сьогоднішній день ДМК «Таврія» займає лідерську позицію серед виробників престижних колекційних і марочних коньяків на Україні. Частина продукції експортується також в країни близького та далекого зарубіжжя. Компанія володіє найбільшими на території України виноградними угіддями, площею 1400 га, де вирощується більше 30 сортів винограду. Потужність ДМК «Таврія» – близько 17 тисяч тонн переробки винограду за сезон. Потужність заводу по лініях розливу складає 1 634556 декалітрів вина і коньяків в рік. Об’єм продукції марочних і ординарних коньяків, що випускається, на сьогоднішній день складає 692455 декалітрів в рік.
Уся продукція фірми «Таврія» сертифікована. На всіх етапах виробництва ведеться суворий хімічний і біологічний контроль якості сировини і готових напоїв. На підприємстві випускаються наступні лінії коньяків: «Борисфен»™, «Таврія Преміум»™, «Георгієвський»™, «Jatone»™, «AleXX»™.
З 1970 по 2011 роки продукція Будинку марочних коньяків «Таврія» отримала на Міжнародних дегустаційних конкурсах і виставках 108 золотих, 94 срібних, 38 бронзових медалей, 4 спеціальних нагороди «Зірка Продекспо» і 9 Гран-прі.
Зморені та задоволені студенти отримали неймовірні враження від обох екскурсій, під час яких вони на власні очі побачили сучасні технології та обладнання з переробки винограду та асортимент готової виноробної продукції.
Студенти дуже вдячні організаторам за надану можливість відвідати історично відомі підприємства, які підтримують виробництво якісної продукції до цього часу. Отриманий досвід дозволяє вдосконалити вміння та навички, набуті під час навчання, поринути в атмосферу сучасного виробництва і більш наполегливо працювати над власною освітою.
В’ячеслав Журавльов, студент 31 ХТІ групи





