Закінчується навчальний рік у школах. Зовсім мало часу залишилося, щоб школярам визначитися з вибором професії. Вибір майбутньої професії – це серйозний крок, який випускники роблять на підставі інформації отриманої з різноманітних джерел, рівня своїх знань з профілюючих предметів та власних природних здібностей. Вступ до вищого навчального закладу є для них важливим життєвим проектом над яким майбутні абітурієнти замислюються разом з вчителями і батьками.

Викладачі університету завжди раді допомогти молоді визначитися і зорієнтувати майбутніх випускників щодо вибору професії.  Головною метою профорієнтаційної роботи в університеті є популяризація університету, який готує висококваліфікованих фахівців із 20 спеціальностей, пошук найбільш підготовлених випускників загальноосвітніх навчальних закладів для вступу до університету, підвищення конкурентоспроможності випускників на ринку праці.

На запрошення  кафедри  технічної механіки факультету ІКТ, декілька днів тому до ТДАТУ завітали школярі 10-11 класів комунального закладу «Малобілозерська спеціалізована естетична школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів «Дивосвіт»» Запорізької обласної ради. Школярі відвідали кафедру «Технічна механіка» – одну з основних кафедр загально інженерної підготовки студентів факультету ІКТ, де їм була проведена екскурсія по лабораторіям кафедри. В лабораторії «Механіки матеріалів та конструкцій» доцент кафедри Л.Ю. Бондаренко провела цікаву презентацію своєї дисципліни з демонстрацією лабораторних випробувань на міцність різних матеріалів.

В комп’ютерному класі ст. викладач А.П. Чаплинський  продемонстрував, як за допомогою комп’ютерних технологій використовуються системи автоматизованого проектування (САПР) для створення 3D моделей деталей машин. На ряду із цим, школярам було продемонстровано 3D модель секції культиватора, що розроблялась в студентському конструкторському бюро «СКБ – DEVELOPER», яку було виготовлено за допомогою 3D друку на кафедральному принтері

Знайомство учнів з Університетом було продовжено на кафедрі ОПХВ ім. проф. Ф.Ю. Ялпачика. Доцент кафедри С.В. Петриченко провів екскурсію  кафедрою, де школярам продемонстрували машини, які застосовуються для приготування хліба, пончиків, чіпсів, чебуреків, морозива, попкорну, солодкої вати, макаронних виробів та інших харчових продуктів.

Перед майбутніми абітурієнтами виступив декан факультету ІКТ, завідувач кафедри технічної механіки, к.т.н., доцент Вершков Олександр Олександрович, який ознайомив школярів зі структурою університету, спеціальностями, за якими здійснюється підготовка студентів, культурними заходами та умовами відпочинку. Зокрема, звернув увагу на спеціальності, за якими проводять підготовку фахівців на факультеті ІКТ: «Комп’ютерні науки» і «Галузеве машинобудування».

Сьогодні галузь IT є однією з найперспективніших, що має найшвидший розвиток у всьому світі. Щороку відкриваються все нові і нові горизонти для них. Особливу увагу було акцентовано на нововведеннях, які будуть впливати на вступ до ВНЗ у 2018 році. Олександр Олександрович зазначив види діяльності та посади, які можуть обіймати випускники цих спеціальностей після закінчення ТДАТУ.

В рамках візиту, деканом факультету ІКТ було організовано зустріч директора школи Я.М. Овсієнко з ректором Університету д.т.н., проф. В.М. Кюрчевим. На зустрічі були обговорені можливості налагодження майбутньої співпраці в науковій сфері.

Екскурсія завершилась частуванням морозива, свіжого хліба та виготовленими на очах школярів пончиками, що викликало щире задоволення екскурсантів.

Учні і адміністрація школи залишились дуже задоволеними результатами екскурсії до Таврійського державного агротехнологічного університету.

Чаплинський А.П., ст. викл. кафедри ТМ