dsc_0076Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного приділяє особливу увагу інтеркультурності. З нагоди 107-ї річниці незалежності Республіки Албанія, за підтримки громадської організації «Інтеркультурне гастрономічне коло» в лабораторії «Навчальне кафе» відбувся святковий захід. До Таврійського ДАТУ завітало багато гостей:

  – товариство албанців Приазовського району «Дарданія»,

  – гурток «Албанська світлиця»,

  – шкільний фольклорний колектив «Ліштівічкі»,

  – педагоги та учні Дівнинської ЗЗСО.

На початку заходу завідуюча кафедрою харчових технологій та готельно-ресторанної справи, д.т.н., проф. Олеся Петрівна Пріс привітала всіх причетних до цієї визначної події та акцентувала увагу на необхідності знайомства молоді з культурою та традиціями різних національностей нашого регіону.

З «Канискою» (традиційним албанським подарунком, який складається з білого хліба, курки, солодощів, домашнього вина) і привітальним словом до присутніх звернулась заступник голови товариства албанців Приазовського району «Дарданія» Г.І. Шило:

– В країні предків сьогодні День жалоби, і цим заходом ми підкреслюємо, що святом підтримуємо своїх братів і сестер на відстані, ми з ними! Нам це потрібно, бо ми зберігаємо національну культурну спадщину албанського народу.

Керівник гуртка «Албанська світлиця» Т.К. Авраменко ознайомила присутніх з історією переселення албанців до Приазовського краю. Учасники шкільного фольклорного колективу «Ліштівічкі» (керівник  І.С. Кармеліта) дивували гостей албанською народною творчістю.

Родзинкою заходу став майстер-клас з приготування вчителями Дівнинської ЗЗСО Л.І. Пандаровою і Г.І. Піперко разом зі студентами ТДАТУ, національних албанських страв: «Гомілка», «Міліна», «Пєта», «Бюрек», дегустація яких надзвичайно сподобались всім присутнім.

Кафедра ХТ та ГРС висловлює щиру подяку представникам товариства албанців Приазовського району «Дарданія» та зокрема Г.І. Шило, за чудовий захід, незабутні враження та позитивні емоції.

За матеріалами кафедри харчових технологій та

 готельно-ресторанної справи