25 лютого 2021 року випускнику МІМСГ, Герою Соціалістичної Праці, видатному вченому і талановитому педагогу І. Т. Трубіліну виповнилося б 90 років.

Іван Тимофійович Трубілін народився 25 лютого 1931 року в станиці Шкуринська Краснодарського краю. У 1949 році Іван Трубілін вступає до Таганрозького інституту механізації та електрифікації сільського господарства, але відбувається реорганізація закладу освіти і студентів переводять до Мелітопольського інституту механізації сільського господарства. Той період став часом його дорослішання.

У 1954 році Іван Тимофійович закінчив Мелітопольський інститут механізації сільського господарства. Отримавши спеціальність інженер-механік, він повернувся до Краснодарського краю. Працював головним інженером машино-тракторної станції, директором ремонтно-технічної станції. З 1958 року працював на партійних посадах.

У 1970 році Іван Трубілін був призначений ректором Кубанського сільськогосподарського інституту (нині – Кубанський державний аграрний університет ім. І.Трубіліна). Доктор економічних наук, професор, Герой Соціалістичної Праці,

Заслужений діяч науки РФ, він майже 40 років очолював університет, вклав в його розвиток силу, організаторський талант перетворив вуз в центр науки, освіти та інновацій.

Іван Трубілін – автор більш ніж 150 наукових робіт в галузі сільського господарства, підручників і навчальних посібників, які присвячені інтеграції і організації агропромислового комплексу. Він один з розробників теоретичних основ і прийомів збереження і відтворення ґрунтової родючості. Під його керівництвом створені альтернативні системи землеробства на агроландшафтній основі в незрошуваних і зрошуваних умовах на чорноземах Західного Передкавказзя; впроваджені ґрунтоохоронні, ресурсо- і енергозберігаючі технології обробітку основних польових культур; розроблені і впроваджені пропозиції щодо основних напрямів підвищення ефективності регіонального АПК, підвищення ефективності та фінансової стійкості с.-г. підприємств в ринкових умовах; намічені пріоритетні напрямки регіональних ринків продукції.

За багаторічну працю, активну громадську діяльність, значний внесок в розвиток сільського господарства, економіки, освіти І. Т. Трубілін був нагороджений багатьма державними нагородами і відзнаками.

У 2014 році Іван Тимофійович пішов з життя, а у 2015 році університету який він очолював майже 40 років, було присвоєно його ім’я.

У вересні 2016 року відбулася презентація книги про видатного вченого Івана Тимофійовича Трубіліна. Автором біографічної роботи «Крик жаворонка. Жизнь и судьба Ивана Трубилина» є Володимир Рунов. В книзі є багато сторінок, які розповідають про студентські роки І. Трубіліна, місто Мелітополь, Запорізький край.

Щорічно 25 лютого в стінах Кубанського державного аграрного університету проводяться заходи на честь пам’яті І. Т. Трубіліна – людини, в особі якої гармонійно поєднувалися якості вченого, педагога, громадського і державного діяча, організатора вищої школи, друга і сім’янина.

Наукова бібліотека ТДАТУ збирає інформацію про видатних випускниках нашого закладу освіти і пропонує вам наступні джерела про Івана Тимофійовича Трубіліна.

Рунов В. Крик жаворонка. Жизнь и судьба Ивана Трубилина:[электронная книга] / В. Рунов. – Краснодар: ЭДВИ, 2016.

Трубилин Иван Тимофеевич. – Википедия.

Світлана Вовченко,
бібліограф І категорії