Щороку в червні у Мелітополі, на честь годувальниці Мелітопольщини – черешні, традиційно проводився фестиваль «ЧерешнЕво». У програмі фестивалю було багато арт-заходів: парад “Сherry-хода» головним проспектом міста, презентація найбільшої мапи України з черешні, приготування черешневого варення, обрання “черешневої королеви” і “черешеньок”, дефіле у тематичних костюмах, виставка-ярмарок “Черешневий бульвар”.

Фестиваль набув широкої популярності, тим більше після того як у 2020 році Мелітопольська черешня отримала офіційне звання географічного бренду. Представництво ЄС в Україні радо підтримувало таке чудове національне свято.

ТДАТУ завжди активно брав участь у фестивалі і був лідером самих смачних та яскравих локацій заходу!. Мелітопольська черешня – це результат роботи ентузіастів і меценатів XIX століття, продовжений професійними селекціонерами Михайлом Оратовським і Миколою Туровцевим, які працювали у Мелітополі над створенням нових сортів черешні протягом майже 80 років. Дослідження та популяризацію культури ЧЕРЕШНЯ продовжують науковці ТДАТУ!

Сьогодні мелітопольці розпорошені по різним містам і країнам. Але це не стало на заваді взяти участь у найсмачнішій події року – фестивалі «ЧерешнЕво – 2024», який був організований у просторах допомоги «МЕЛІТОПОЛЬ САМЕ ТУТ» у Запоріжжі, Львові, Києві та Дніпрі.

Таврійський ДАТУ, за всіма традиціями, притаманними Мелітопольщині, вже багато років є надійним партнером заходів ЧерешнЕвого тижня в САМЕ ТУТ! Факультет агротехнологій та екології долучився до флешмобу ЧерешнЕво – 2024, що проходив у Молодіжному центрі «Піпл.юа»

15 червня очільниця факультету АТЕ Ірина Іванова, студенти ТДАТУ Грігорій Форис та Марія Філенко презентували юнацькому руху Мелітополя «Байда» тематичний майстер-клас «Сенсорна оцінка плодів черешні мелітопольських та закордонних селекціонерів».

Черешневий настрій молоді підтримувала дегустація плодів брендової культури регіону 3-х сортів: Присадибна, Темпоріон та Кордія. За словами байдівців, вони не тільки смакували черешню, спробували різні сорти, а й відчули себе справжніми спеціалістами-дегустаторами. Вони оцінювали черешню за зовнішнім виглядом та смаковими властивостями, саме так, як це роблять справжні дегустатори.

А ще молодь дізналась які професії забезпечують вирощування та переробку символу Мелітопольського краю!

Колектив ТДАТУ вдячний Молодіжному центру «Піпл.юа» САМЕ ТУТ за партнерську співпрацю та збереження ідентичності і традицій українського Мелітополя!

Флешмоб “Черешнево 2024” – це один з яскравих символів надії на повернення до мирного життя нашого Запорізького регіону!