Здорове та корисне харчування з кожним роком стає все більш популярним і в нашій країні. А тому особливого значення набуває такий напрям птахівництва як перепільництво.

Воно може стати перспективною галуззю за умови розробки механізованих технологій виробництва яєць і м’яса перепелів. Оскільки продукція саме цих птахів вирізняються не тільки високою поживністю, а й цілою низкою корисних властивостей – від легкої перетравності до виведення радіонуклідів.

З цією метою на кафедрі «Технічні системи технологій тваринництва» механіко-технологічного факультету Таврійського державного агротехнологічного університету функціонує сучасна лабораторія по утриманню 600 голів перепелів порід «Фараон» і «Техаський бройлер». Існуючу птицю вже повністю виведено з інкубаційних яєць власного батьківського поголів’я.

Для них фахівцями кафедри побудовано триярусну дворядну батарею на 18 кліток, обладнаних ніпельними автонапувалками з краплевловлювачами турецької фірми CRL та скреперною системою прибирання посліду. Для молодняку від народження до тридцяти діб збудовано чотириярусний брудер з інфрачервоними лампами і дімерами та лампами накалювання, вакуумними та ніпельними автонапувалками голландської фірми Impex з краплевловлювачами, бункерними і жолобковими годівницями.

Студенти третього курсу механіко-технологічного факультету, вивчаючи дисципліну «Новітні механізовані технології в тваринництві», заміряють основні показники мікроклімату: температуру, вологість, рівень освітленості та порівнюють отримані значення з відповідними зоотехнічними вимогами. Згідно останніх температура для дорослого поголів’я повинна бути в межах від 20 до 22°С, вологість 60-65%, освітленість на рівні годівниць не більше 20 люкс. Також студенти оцінюють якість яєць та кондиційну вагу птиці різного віку.

Корм використовується власного виробництва за розробленою рецептурою у залежності від віку та призначення птиці. Для цього використовується обладнання кафедральної лабораторії кормоприготування: молоткова дробарка та лопатевий змішувач безперервної дії. Студенти на аудиторних заняттях з дисциплін «Машини, обладнання та їх використання в тваринництві» (механіко-технологічний факультет), «Механізація технологічних процесів» (енергетичний факультет), «Засоби механізації в сільському господарстві» (факультет інженерії і комп’ютерних технологій) проводять експериментальні дослідження з вимірювання якісних і енергетичних показників подрібнення та змішування готової суміші для перепелів.

Перепелине яйце в 5 разів менше курячого, і при цьому в ньому в 5 разів вищий рівень фосфору, калію і заліза. Фосфор сприяє розумовому розвитку. У цьому дієтичному продукті багато міді, кобальту, нікотинової кислоти і незамінних амінокислот. Це найцінніший антибактеріальний, протипухлинний продукт. Завдяки високому вмісту лецитину, вживання сирих яєць сприяє зниженню рівня холестерину в крові. При регулярному споживанні – поліпшується пам’ять, підвищується імунітет, зміцнюється нервова і кісткова тканини. Зменшуються серцеві і головні болі, знижується кров’яний тиск, поліпшується самопочуття, підвищується тонус. Нормалізується обмін речовин і стимулюється кровообіг.

Регулярне вживання перепелиного м’яса надзвичайно корисно для організму людини. Не випадково лікарі рекомендують включити цей продукт в щоденний раціон тих, хто страждає хронічними захворюваннями печінки, серця, нирок, легенів і шлунку. М’ясо перепелів містить велику кількість амінокислот, вітамінів і фосфору. Дослідження показали, що введення в раціон перепелиного м’яса дозволяє зміцнити імунну систему і підвищити опірність організму людини до різних вірусів.

Фахівці кафедри «Технічні системи технологій тваринництва» співпрацюють з товаровиробниками продукції перепільництва, надають консультації з питань умов утримання та годування.

У квітні 2015 року планується проведення науково-практичного семінару на тему «Перепільництво – Ваш бізнес». Запрошуються всі бажаючі.

елефони для довідок:

(067) 9168580 або (066) 0624038 – Скляр Радміла Вікторівна, завідувач кафедри «Технічних систем технологій тваринництва».

Т».