DSC_001714 червня в Таврійському державному агротехнологічному університеті за підтримки Міністерства освіти і науки України відбулася III Всеукраїнська науково-практична конференція «Черешневий сад – новітнє в теорії та практиці», організаторами якої виступили Науково-дослідний інститут зрошуваного садівництва ТДАТУ та ТОВ «Агро-фенікс».

У Мелітополі черешню вже давно називають ягодою-годувальницею. Саме тому підвищення її якості та врожаю, розробка нових конкурентоспроможних сортів та просування ягоди на Європейський ринок є важливим питанням. Відкриваючи конференцію, ректор ТДАТУ В.М. Кюрчев зазначив, що задача науковців допомогти в розробці нових технологій, що цьому сприятимуть. Не менш важливим є питання механізації збору врожаю.

Володимир Миколайович порівняв колір черешні з кольором сакури і зауважив, що мелітопольці повинні пишатися черешнею, як японці сакурою. Ректор поділився своїми враженнями поїздки за кордон, де він бачив черешню за виглядом схожу на нашу, але її смак набагато гірший. Коштувала ця солодка ягода 9,9 євро за кілограм. Мелітопольська черешня є набагато кращою та більш  дешевою. Головна задача науковців, керівництва міста та городян,  зробити все можливе аби про нашу черешню дізналися  якомога більше людей і країн, а від цього буде залежати і попит на нашу солодку ягоду.

До речі, нещодавно відбулось підписання меморандуму про співробітництво між представниками органів місцевого самоврядування, агровиробниками, громадськістю та науковцями з метою створення агропромислового кластеру щодо підтримки агропромислового комплексу та товаровиробників нашого регіону. Таврійський державний агротехнологічний університет в структурі цього кластеру готовий допомогти в питаннях наукової діяльності.

– Ми повинні зробити так, щоб українець мріяв тільки про українську черешню, зокрема мелітопольську, – звернувся до учасників конференції проректор з наукової роботи ТДАТУ Володимир Надикто.

Одна з цілей конференції – навчитися не тільки вирощувати черешню, але й просувати її, представляти науково так, щоб і в Мелітополі, і в Україні, і за кордоном розуміли, що наша черешня не тільки смачна, але й корисна.

У ході заходу були розглянуті питання сертифікації продукції, створення системи управління процесами виробництва, перспективи вегетативних підщеп, та особливості конфігурації технології  сучасного черешневого саду.  Учасники конференції відвідали сади ТОВ « Мелітопольська черешня», «Агро-фенікс» та мелітопольську дослідну станцію ім. Сидоренка.

Особливістю цьогорічної конференції «Черешневий сад – новітнє в теорії та практиці» була дегустація різних сортів солодкої ягоди, яку організувала Мелітопольська дослідна станція садівництва ім. М.Ф. Сидоренка.  Учасникам заходу було запропоновано 22 сорти черешні та 4 сорти вишні. Вони повинні були оцінити їх за смаком і за кольором. Свої враження вони записували в спеціально підготовлені дегустаційні листи. Назви сортів учасникам при цьому не повідомили, тарілки з ягодами були просто пронумеровані. Сорти дегустатори дізналися лише після закінчення процесу.

Денис Водоп’янов, начальник РВВ «Агро Таврія»