2020-2021 навчальний рік став для кафедри фізичного виховання і спорту надзвичайно продуктивним для викладацького складу, який постійно працює над власним удосконаленням і підвищенням якості навчально-тренувального процесу в університеті шляхом проходження різноманітних курсів підвищення кваліфікації викладачів дисципліни: «Фізичне виховання», тренерів та інструкторів з різних видів спорту.

І саме тут, який рік поспіль, планку першості незмінно тримає кандидат педагогічних наук, старший викладач Марина Верховська, яка в цьому році отримала 9 міжнародних та всеукраїнських сертифікатів про проходження курсів по тренуванню на ТРХ-петлях (за напрямами TRX STC, TRX GTC, TRX SPORTS MEDICINE, Trigger Point), кінезіологічне і біомеханічне тейпування. На сьогодні вона є єдиним в місті Мелітополі сертифікованим спеціалістом з повнофункціонального тренування на TRX-петлях, яке вона проводить незмінно на базі спортивного комплексу Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного.

TRX (total body resistance exercise) – це нейлонові стропи з простим механізмом для регулювання довжини, круглими ручками для долонь і петлями для ніг. За допомогою TRX ви можете значно ускладнити тренування з вагою власного тіла, прокачати будь-яку групу м’язів і скласти божевільні комплекси на витривалість. Крім того, TRX допоможе накачати ідеальний прес. Практично будь-яка вправа в петлях навантажує м’язи кора: вони знаходяться в постійній напрузі, щоб зберегти рівновагу в умовах нестабільності.

На думку найавторитетніших організацій фітнес-індустрії TRX належить до найяскравіших тенденцій сучасності. І з цим погодяться сотні тисяч професіоналів і аматорів по всьому світу, які вже стали фанатами функціональних тренувань з TRX.

Тренування з використанням ваги власного тіла TRX Suspension Training – одна з новітніх тенденцій фітнес-індустрії, про яку ще кілька років тому ніхто навіть не чув. Сьогодні це не просто одна з модних новинок. Багато фітнес-клубів уже не уявляють свій розклад без групових та індивідуальних тренувань на тренажері TRX у різноманітних форматах і з різною метою.

Завдяки унікальному функціоналу Suspension (підвісних) тренувань на петлях TRX кожен може не тільки покращити свою фізичну форму, але й відкрити нові можливості свого тіла. Функціональний тренажер TRX – ідеальне рішення для тих, хто надає перевагу заняттям фітнесом самостійно де завгодно: у себе вдома, на спортмайданчику або на природі, у готелі під час відрядження або відпустки.

Методика тренування на петлях TRX з’явилася в кінці 1990-х. Щоб підтримувати спортивну форму, її заснував американський “котик”, морський піхотинець спеціального призначення США Ренді Хетрік, тренуючись з “підручними матеріалами”: поясами, мотузками та ін. Колеги приєдналися до тренувань і так виник Total Body Resistance, і після кількох етапів удосконалень у 2000 році були представлені світовій фітнес-спільноті. Компактний та ефективний TRX тренажер із самого початку прекрасно прийняли й шанувальники фітнесу, і спортивні професіонали елітарного рівня. Сьогодні петлі TRX використовуються усіма командами професійних американських ліг хокею, американського футболу та баскетболу (NHL, NFL та NBA), і в багатьох інших видах спорту, а також лежать у рюкзаку кожного четвертого солдата США під час виконання операцій за межами країни. Введено в шкільні та університетські програми фізичного виховання багатьох країн світу.

На кафедрі фізичного виховання і спорту ТДАТУ кандидат педагогічних наук, старший викладач Марина Верховська проводить постійні тренування за наступними напрямами: TRX STC, TRX GTC, TRX SPORTS MEDICINE, Trigger Point. Кожен напрям сертифікації має свої особливості.

На стартовому курсі TRX STC докладно розглядаються основи правильного виконання і к’юінгу (команди в аеробіці) базових рухів з використанням тренажера TRX, а також переваги й цільові м’язи цих вправ, методикою модифікації та прогресування вправ, за допомогою якої ви зможете адаптувати вправи для будь-якого рівня підготовки.

На семінарі GTC, який є продовженням сертифікаційної програми TRX, розкрито секрети роботи успішних тренерів групових програм і навички проведення групових класів на TRX, персональних, мінігрупових і групових форматах: TRX Fit і TRX Strong.
Курс TRX SPORTS MEDICINE для фахівців з реабілітації й роботи зі спортсменами. Курс присвячений використанню TRX® Suspension Trainer у груповій терапії, постреабілітації, програмах із запобігання травмам і фітнес- підготовці.

Для спортсменів і любителів фітнесу перетренованість і пов’язана з цим біль в м’язах – поширена проблема. Одним з ефективних засобів для усунення болю в м’язах є масаж. Однак, не завжди вдається вдатися до допомоги професійного масажиста. Зробити правильний відновний масаж самостійно допоможе обладнання Trigger Point, яке більш ефективно, ніж ручний масаж, і застосовується для швидкого відновлення м’язів в самому процесі тренування. Не менш важливе призначення аксесуарів Trigger Point – тренування м’язів кора, що відповідають за стабілізацію тіла. Таким чином, Trigger Point зробить ваш організм більш функціональним – для нових досягнень у житті та спорті.

Масажне обладнання Trigger Point зараз широко поширене у всьому світі. Його творець Кессіді Філіпс долав марафонські дистанції та брав участь в тріатлоні Iron Man, але йому довелося залишити заняття спортом через хронічні болі у м’язах. Кессіді поставили діагноз “фіброміалгія”, і жоден лікар не міг порекомендувати йому ефективний засіб лікування. Тоді Кессіді зрозумів, що повинен допомогти собі сам. Він ретельно вивчив своє тіло, його точки, опори й важелі. А потім шляхом довгих експериментів створив обладнання, що дозволило йому не тільки позбутися від болю, а й повернутися до колишнього спортивного способу життя.

Який ефект ви отримаєте від самомасажу за допомогою масажного циліндра? Корекція розбалансованих м’язів, які часто викликають проблеми з поставою, з утриманням тієї чи іншої пози та збільшують ризик появи травм. Застосування циліндра на проблемних областях допомагає тілу повернутися до свого природного стану, позбавляє від зчеплення рубцевої тканини з м’язовими волокнами, що покращує якість рухів і зменшує больовий синдром, поліпшує діяльність судинної системи. Завдяки підвищенню еластичності стінок кровоносних судин в місцях катання масажним циліндром, відновлюється недостатня циркуляція крові, а це сприятливо позначається на функціонуванні всіх тканин в цих областях шляхом нормалізації кровотоку.

Отже, чекаємо на всіх охочих до нас, на кафедру фізичного виховання і спорту ТДАТУ, на повнофункціональне тренування TRX, на заняття, які допоможуть вам почати вільно рухатися і стати більш гнучким, вирівняти поставу, розвинути координацію, опрацювати як все тіло, так і окремо сідниці, біцепси, стегна і м’язи кора. Це робота без обтяжень, з власною вагою, яка допомагає легко почати займатися фітнесом, швидко привести себе в форму, не травмуючи суглоби й спину.

Структура тренувального заняття опрацьована так, щоб включати в себе розминку, основну частину і вправи на відновлення після тренування. Ви ні хвилини не витрачаєте даремно. У нас гнучкий розклад, тому ви зможете займатися вранці, в обідню перерву і ввечері після роботи. Тренуйтеся, коли вам зручно.

Якщо ви ніколи не займалися на TRX, сертифікований тренер Марина Верховська навчить вас правильно користуватися петлями та виконувати вправи. Якщо займаєтеся давно, отримаєте посильне навантаження і глибоко пропрацюєте м’язи.

Запрошуємо до нас на тренування на TRX!

Марина Верховська, к. пед. н.,
старший викладач кафедри фізичного виховання і спорту,
Олексій Нестеров,
старший викладач кафедри фізичного виховання і спорту