З 18 до 29 листопада 2024 року на базі Інституту підвищення кваліфікації ТДАТУ було реалізовано програму підвищення кваліфікації NoveFood-2024 для викладачів, які прагнуть інтегрувати інноваційні підходи у сфері харчових технологій та виробництв у навчальний процес та власні наукові дослідження.

Спікерами заходу виступили науковці, дослідники, фахівці та експерти з закладів освіти, які є потужними дослідницькими та освітніми центрами України:

  • Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного;
  • Херсонський національний технічний університет;
  • Національний університет біоресурсів та природокористування України;
  • Державний біотехнологічний університет;
  • Дніпровський державний аграрно-економічний університет;
  • Луцький національний технічний університет.

Програма об’єднала викладачів та дослідників харчової галузі з усієї України. Захід тривав у форматах онлайн-вебінарів, охоплюючи десять унікальних тем, розділених на два тематичні модулі

  • Модуль 1: Сучасні рішення у сфері харчових технологій
  • Модуль 2: Інноваційний розвиток та моделювання харчових виробництв

Протягом двох тижнів учасники програми мали можливість глибше зануритися в сучасні виклики та інновації харчової промисловості, прослухати вебінари провідних науковців на теми, що висвітлюють інноваційні напрями розвитку сучасних харчових технологій, познайомитись з результатами наукових досліджень та підходами до моделювання харчових виробництв. За результатами програми учасники виконали підсумкове тестування, що дозволило здійснити оцінку набутих компетенцій та отримати сертифікати про проходження кваліфікації за освітньою програмою “Інноваційні технології харчової промисловості”.

Під час зустрічей учасники програми спілкувались з провідними експертами галузі, отримували відповіді на свої запитання та пояснення спікерів щодо окремих положень висвітлюваних тем. Учасники програми дізнались про перспективи розвитку крафтових виробництв як напрямку повоєнного відновлення харчової промисловості Півдня України. Значний інтерес у аудиторії викликали результати досліджень щодо використання інноваційних технологій виробництва функціональних продуктів з використанням альтернативного молока рослинного походження.

Значну зацікавленість викликали семінари щодо видів та напрямів використання харчових добавок натурального походження, перспективи використання у харчовій промисловості цукорозамінників, зокрема сукралози. Учасники програми задавали багато запитань, пов’язаних із тематикою семінарів та прагнули детально розібратись у проблематиці, яку піднімали спікерки.
Після завершення семінару на тему “Чисельне моделювання процесів агропромислового і харчового виробництв” деякі учасники висловили свою зацікавленість у опанування сучасного програмного забезпечення та інтерес до заглиблення у тему моделювання харчових виробництв, підкресливши цінність отриманих знань у перспективному напрямі, його наочності, гнучкості та широким можливостям використання. Учасники обговорили перспективи використання рослинних волокон в харчовій промисловості, продукти із вмістом рослинних волокон, які наразі пропонує ринок споживачам. Спікерка акцентувала увагу на важливих моментах, які дослідники та розробники харчових технологій мають враховувати при використані рослинних волокон у виробництві продуктів харчування.
Науковці познайомили учасників програми із результатами досліджень та винайденими інноваційними рішеннями, пов’язаними із виробництвом чипсів з рослинної сировини, та інноваційними технологіями покращення якості та безпеки олієжирових продуктів.Теми викликали багато запитань у слухачів, тому спікери програми допомогли розібратись у проблемних аспектах, розвінчали міфи щодо сприйняття чипсів та обробки насіння соняшника при виготовленні олії, а також спікери надали розгорнуті пояснення окремих аспектів використання окреслених інноваційних рішень.
Широку дискусії викликали серед учасників програми запропоновані науковцями теми щодо технологій виготовлення дієтичних добавок із нетрадиційної рослинної сировини та їх використання у виробництві харчової продукції, а також проблематика використання насіння нішевих олійних культур. Аудиторію зацікавили результати клінічних досліджень використання дикоросів у виробництві продуктів харчування та напрями використання насіння кунжут, льону, амаранту та інших культур як перспективної сировини для харчової промисловості.

Особливу увагу викликали інтерактивні опитування, які організатори заходу запропонували учасникам. Опитування допомогли зібрати цінну інформацію про погляди щодо ключових питань харчової промисловості, напрямів професійного розвитку викладачів, думку експертів щодо сучасних тенденцій та викликів розвитку харчових виробництв, елементів підвищення зацікавленості здобувачів освіти у процесі їх практичної підготовки тощо.

Зустрічі учасників програми NoveFood-2024 відбувались у дружній, доброзичливій та продуктиній атмосфері однодумців. Учасники програми поділились власними враженнями та відзначили високий рівень організації заходу, професіоналізм спікерів, практичну цінність семінарів, можливість використовувати отримані знання у навчальному процесі та власних наукових дослідженнях. Не дивлячись на сучасні виклики в стані війни, блекаути, технічні ускладнення, програма стала надихаючим досвідом для усіх учасників, спікерів та організаторів, які вже із нетерпінням очікують на нову зустріч церез рік на NoveFood-2025.