1 жовтня 2016 року 17 школярів міста Мелітополя відвідали Азово-Сиваський національний парк острів Бірючий. Ця незабутня і пізнавальна подорож пройшла у рамках профорієнтаційної роботи факультету агротехнологій та екології Таврійського державного агротехнологічного університету за підтримкою ректорату університету та міського відділу освіти.

Метою ПОР заходу факультету та кафедри «Екологія та охорона навколишнього середовища було привернути увагу молоді міста до спеціальності «Екологія» та допомогти школярам 11 класу відповісти на питання «Куди піти навчатись?».

У рамках організаційних заходів хлопцям та дівчатам 4-х шкіл міста було проведено інструктаж з техніки безпеки.  Завідувач провідної  кафедри для спеціальності «Екологія» Халіман І.О.  не тільки професійно провів організацію заходу , а й зумів налаштувати молодь шкіл на позитивний лад з першої миті заходу.

Підготовка і проведення цього заходу здійснювалася представниками деканату факультету агротехнологій та екології. Для молоді були підготовлені рекламні проспекти ТДАТУ за всіма спеціальностями, інформація щодо підготовчих курсів, запрошення до Дня відкритих дверей ТДАТУ та особисте звернення декана факультету Іванової Ірини Євгеніївни.

З абітурієнтами також працювала керівник агентства Expert-info, сертифікований коуч-тренер Коломоєць-Гаркуша Олена В’ячеславівна. Школярам сподобались завдання і вправи профорієнтаційного спрямування, представлені фахівцем агентства з розбору професій і спеціальностей. Вже на початку нашої подорожі нам вдалося створити теплі і дружні умови.

У межах АЗОВО-СИВАСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ незабутню екскурсію для школярів проводив корифей своєї справи – професор кафедри екології та охорони навколишнього середовища ТДАТУ Волох Анатолій Михайлович. Не зважаючи на одноденний термін поїздки, школярі змогли поповнити свій запас знань з біології та екології рослинного й тваринного світу та насолодитись гарними краєвидами заповідника.

Після перетину кордону «Ворота» почався екскурсійний маршрут національним парком. У ході екскурсії на острів Бірючий учні мали можливість поспостерігати за дикими тваринами без прикрас, без кліток і без обмежень. Мандруючи стежками національного парку, молодь та викладачі  дізнались, що на острові мешкають мирні тварини: олені, коні, муфлони, лані, а також різноманіття представників світу птахів. Учні оглянули польові простори, переміщаючись на транспорті. Доторкнувшись до природного місця існування диких тварин, побачили, що представників фауни можна поспостерігати не тільки в клітках зоопарку та отримати задоволення від цього.

Анатолій Михайлович  показав школярам птахів парку в природному середовищі, розповів про особливості їх екології, спосіб життя. Всі змогли побачити лебедя-шипуна, жовтоносого мартина, фазана, куріпок, кулика-сороку, коловодника звичайного та ін. птахів. Але з усіх моментів найбільше запам’яталось знайомство з фауною копитних звірів, яких на території парку чимало. Благородних оленів, ланей, куланів можна було зустріти вже після переїзду другого кордону парку – «Перетяги», який є найвужчим місцем коси. Цікавим є те, що більшість з представників теріофауни для даної території є акліматизантами. Їх розведення в АС НПП почалось з 1928 р. Школярі дізнались, що найбільш давніми тваринами для парку є заєць-русак, лисиця і єнотоподібна собака.

Із захопленням хлопці та дівчата задавали питання не тільки досвідченому фахівцю своєї справи професору Волоху, а й директору  АЗОВО-СИВАСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ – Поповчуку  Євгену Сергійовичу. Від нього ми дізнались, що територія Коси Бірючий острів містить в собі 290 га лісових насаджень, більшість з яких розташовано біля с. Садки. Окремою частиною екскурсії було відвідування вольєру для розведення дикої свині.

На передостанньому кордоні «Чинка», де знаходиться навчально-дослідний стаціонар ТДАТУ, школярі мали змогу уявити як відбувається практика у студентів-екологів університету та  трохи відпочити.

Попри довгий шлях до АС НПП, за час екскурсійного виїзду, і школярі, і викладачі відпочили і отримали заряд позитиву на довгий час. Оскільки кожна поїздка на Бірючий являє собою своєрідну маленьку історію, в якій вчишся цінувати справжню красу, написану самою природою.

Це не остання наша зустріч, наступна запланована 8 жовтня на День відкритих дверей, де школярі побачать відеоролик про цю дивовижну і дуже пізнавальну екскурсію!

Інформаційний супровід : декан факультету АТЕ, доц.. каф. хімії та біотехнологій Іванова І.Є.

Заст. декана з ОВР, викладач кафедри суспільно гуманітарних наук Шлєіна Л.І.