лого11Нещодавно оновився міжнародний рейтинг uniRank, ранжування університетів у якому здійснюється з 2005 року на основі вебометричних даних, отриманих з 5 різних джерел веб-аналітики.

UniRank є провідним міжнародним каталогом вищої освіти та пошуковою системою, що містить огляди та рейтинги понад 13 тис. офіційно визнаних університетів і коледжів у 200 країнах. Рейтинг проводиться двічі на рік (січень, липень).

За останні 2 роки ТДАТУ має високий рейтинг у даному рейтингу. На серпень 2019 року університет посів 23 місце серед ЗВО України.

Мета uniRank University Ranking™ – забезпечити приблизний глобальний рейтинг світових університетів і коледжів, заснований на їхній веб-присутності та популярності з точки зору прогнозованого трафіку, довіри / авторитету та якість посилальної популярності. Особливо це спрямоване на те, щоб допомогти іноземним студентам і викладачам зрозуміти, наскільки популярним є певний вищий навчальний заклад в іншій країні. Індикатори:

  • рівень відвідуваності сайту університету;
  • кількість активних сторінок;
  • показники метрики потоку;
  • кількість унікальних відвідувачів;
  • перегляди сторінок на сайті вузу з мобільних пристроїв і ПК користувачів.

З 2018 року uniRank додав чотири нових рейтингу університетів, спрямованих на оцінку присутності в соціальних мережах і популярності вузів у чотирьох основних соціальних платформах: Facebook, Instagram YouTube, Twitter. ТДАТУ відзначився у всіх номінаціях нового рейтингу uniRank і посів наступні місця: YouTube – 1, Instagram- 39, Twitter- 47, Facebook – 79.

Поточний uniRank University Ranking заснований на алгоритмі, що включає 5 неупереджених і незалежних веб-метрик, які беруться з 4 різних джерел веб-розвідки:

  1. Moz Domain Authority
  2. Alexa Global Rank
  3. SimilarWeb Global Rank
  4. Majestic Referring Domains
  5. Majestic Trust Flow

Формула, ухвалена для об’єднання 5 веб-метрик, не розкривається з причин авторського права та мінімізації спроб маніпулювання університетами для досягнення кращого рангу. Університетський рейтинг UniRank™, є неакадемічним рейтингом університетів, тому він менш суворий, ніж рейтинги академічних.

Білоцька О.М.

Відділ інформації та аналітики ЦІТІС 

Детальніше: https://www.4icu.org/about/