27 жовтня у Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного під керівництвом ректора Володимира Кюрчева відбулось засідання вченої ради. В умовах карантину воно проходило завдяки сервісу Zoom.

Порядок денний складався з наступних питань:

1. Про організацію дуальної форми навчання студентів університету у 2020-2021 н.р.
2. Впровадження в освітній процес удосконалених технологій дистанційного навчання.
3. Про підготовку до акредитації освітніх програм у 2020-2021 н.р.
4. Різне.

Проректор з НПР Олександр Ломейко доповів про те, як організована дуальна форма навчання у студентів Таврійського ДАТУ. Вона почала впроваджуватися у 2017 році і добре себе зарекомендувала. Адже, це вид навчання, при якому теоретичні знання студент отримує у закладі вищої освіти, а практичні навички – в організації, на підприємстві. Щоб реалізувати дуальні процеси навчання на практиці, підприємство, якому потрібні фахівці, укладає договір з закладом вищої освіти. Найбільше студентів, які перейшли на дуальну форму, на спеціальності «Агроінженерія» – 73 здобувача вищої освіти. Всього у ТДАТУ на дуальній формі навчаються 483 студента.

Ректор Володимир Кюрчев підкреслив, що головне при впровадженні дуальної форми навчання, не кількість студентів, а якість їх підготовки.

Карантин та обмеження, які з березня впроваджені в Україні через пандемію коронавірусу, суттєво вплинули на організацію навчального процесу у закладах вищої освіти. У ТДАТУ весь навчальний матеріал для студентів розміщений на Навчально-інформаційному порталі. Сьогодні у нашому університеті діє змішана форма навчання. У першій половині дня студенти відвідують лабораторно-практичні заняття в аудиторіях, по обіді – засвоюють лекційний матеріал за допомогою онлайн-платформи ZOOM.

Керівники всіх факультетів доповіли про переваги та недоліки дистанційної форми навчання. Всі вони зійшлися в одному: головна проблема для студентів, які мешкають у віддалених населених пунктах, – відсутність можливості виходу в інтернет, адже покриття деяких селищ залишає бажати кращого. Тим не менш, ТДАТУ, у разі потреби, готовий до переходу на дистанційне навчання.

Ректор університету Володимир Кюрчев зазначив, що керівництво нашого ЗВО робить все можливе для покращення матеріально-технічної бази: постійно оновлюється парк комп’ютерів, купуються нові мультимедійні дошки, проектори тощо. Ця робота продовжується й надалі.

Перший проректор Олександр Скляр доповів про підготовку до акредитації освітніх програм у 2020-2021 н.р. Таких у Таврійському ДАТУ – чотири: «Менеджемент», «Публічне управління та адміністрування», «Садівництво та виноградарство» та «Геодезія та землеустрій».

Денис Водоп’янов
начальник РВВ «Агро Таврія»