З 2014 року 14 жовтня Україна відзначає «День захисника України». Це свято  у 2021 році перейменували на «День захисників і захисниць України».

День захисників і захисниць України – це свято усіх, хто захищає рідну землю, хто вболіває за долю нашої країни, хто своєю професійною діяльністю, сумлінною працею, волонтерською роботою забезпечує захист Держави.

Люди, які далекі від війни, які не відчувають її на собі, вони мають зрозуміти, що вона є, і в цей день важливо сказати захисникові – ДЯКУЮ. За те, щоб на нашій мирній території не було того, що відбувається на Сході України.

Викладачі та студенти ТДАТУ також брали участь у бойових діях на Сході України. Серед них: доценти Олександр Зуєв, Олег Плаксін, В’ячеслав Шведюк. Випускник Університету Віктор Ментус, загинув під час виконання бойового завдання під Луганськом.

Ми повинні пам’ятати тих, хто воював та загинув за Україну.

В електронну «Книгу пам’яті полеглих за Україну» станом на 16 червня 2021 року внесено 4420 загиблих. В Книзі враховані всі бойові та більшість не бойових втрат, яких зазнала Україна в зоні проведення АТО/ООС.

У фондах наукової бібліотеки є книги, які присвячені подіям, що відбуваються на сході країни: Д.В. Сухінін «Вогняні роси», Б. Лепкий «Битва за Україну», А. Прихненко «Свернеш, с чего б ни начал, на войну», «Путін, Росія: війна», «Усна історія російсько-української війни», Р. Кулик «2014: початок російсько-української війни», М. Матіос «Приватний щоденник …Майдан. Війна…» та інші.

Ми повинні низько вклонитись захисникам, які зараз боронять нашу землю. У пам’яті сьогоднішніх і майбутніх поколінь назавжди збережуться їхні подвиги, мужність і героїзм, безмежна відданість своїй країні та любов до рідної землі.

Світлана Голодова,
завідуюча відділом НБ