З третього по п’яте жовтня 2022 р. в м. Урекі (Грузія) відбулася Віртуальна Всесвітня конференція з розвитку спільнот (WCDC) на тему «Інклюзія як глобальний виклик розвитку спільнот», організована Міжнародною асоціацією розвитку спільнот (IADC) та Мережею інклюзивних практик (IPN).

Участь у конференції від Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного взяли викладачі кафедри суспільно-гуманітарних наук, професор Тетяна Шарова та доцент Аліна Землянська, доцент кафедри комп’ютерних наук Сергій Шаров та доцент Анатолій Земляеський.

У різних заходах формального і неформального спілкування (пленарному засіданні, тематичних панельних дискусіях, секційних засіданнях, віртуальних кімнатах та коротких сесіях-знайомствах, воркшопах тощо), запропонованих організаторами конференції, взяли участь більше 300 осіб з 59 країн світу: США, Англії, Ірландії, Кенії, Індії, Шотландії, Хорватії, Мальти, В’єтнаму та ін. На підтримку України та її представників було встановлено дві офіційні мови конференції – англійська та українська.

Учасники заходу обговорювали суспільні практики допомоги спільнотам, як того потребують, у вирішенні глобальних проблем, пов’язаних із голодом, війною, хворобами, екологічних проблем тощо. Багато уваги приділялось взаємодії університетської науки та стейкхолдерів у розробках дієвих програм, корисних місцевим спільнотам; волонтерським центрам, які опікуються людьми з особливими потребами; досвіду вітчизняних та міжнародних організацій в евакуації та забезпечення потреб постраждалих у війні в Україні, насамперед людей з інвалідністю.

Викладачі ТДАТУ презентували свої проєкти із дослідження української та зарубіжної інклюзивної художньої літератури, довели, наскільки важливо знайомити пересічних людей різних вікових категорій із моделями поведінки з людьми з особливими потребами та особливостями їх  соціалізації через художні сюжети й образи. Наголошувалось, що інклюзивна художня література може стати й важливим складником арт-терапії, психологічної допомоги людям з особливими потребами, які стали жертвами війни.

Віртуальна Всесвітня конференція з розвитку спільнот стала гарною можливістю для обміну передовими ідеями й практиками та встановленню нових наукових зв’язків.