3 листопада 2017 р. студенти факультету агротехнологій та екології ТДАТУ двох спеціальностей «Харчові технології» та «Агрономія» під керівництвом к.т.н., ст.викл. Кулик А.С. і к.с.-г.н., ст.викл. Жукової В.Ф. кафедри ТПЗПСГ відвідали підприємства Херсонської області.
Екскурсії були організовані завдяки співпраці ГО «Запорізький інформаційно-консультаційний центр «Агро-Таврія» при ТДАТУ (під керівництвом Подшивалова Г.В.) з Українським проектом бізнес-розвитку плодоовочівництва за фінансової підтримки держави Канади.
Першим пунктом екскурсії було одне з найбільших підприємств в Україні – компанія “Чумак” (м. Нова Каховка). В процесі ознайомлення з заводом студенти дізналися, що “Чумак” виробляє для українських та зарубіжних споживачів кетчупи, соуси, майонези, томатну пасту, соки, соняшникову олію, консервовані овочі та макаронні вироби. На екскурсії керівники заводу розказали, що висока ефективність переробки томатів та їх висока якість забезпечується багатьма факторами. По-перше, це унікальне розташування компанії на півдні України, в екологічно чистій місцевості. По-друге, це використання обладнання та технологій ведучих європейських виробників. Гості з ТДАТУ дізналися, що зараз продукція компанії експортується в Канаду, Росію, США, Казахстан, Грузію, Ізраїль, Іспанію, країни Балтики та на інші світові ринки.
Другим пунктом поїздки було ЛПГ «Павлівські», яке займається виробництвом, зберіганням і реалізацією ягід винограду, полуниці, ожини та малини, а також виробництвом посадкового матеріалу цих культур.
В ході екскурсії студенти отримали досвід вирощування ягідних саджанців винограду, великоплідної малини, ожини, суниці, що застосовується в господарстві. Керівництво ЛПГ «Павлівські» зустріло студентів ТДАТУ дуже гостинно і щедро пригостило їх свіжими суницями і виноградом власного виробництва.
Відвідання цих підприємств стало корисним досвідом для майбутніх спеціалістів. Представники керівництва ЗАО “Чумак” і ЛПГ “Павлівські” особисто запросили студентів ТДАТУ працювати в них, оскільки задоволені рівнем підготовки юних фахівців.