З 2 по 5 квітня 2018 року на кафедрі іноземних мов Таврійського державного агротехнологічного університету проводилась Всеукраїнська науково-практична конференція магістрантів і студентів ТДАТУ «Іноземна мова: наукові пошуки студентства» за підсумками наукових досліджень у 2017 році.  

Метою конференції було обговорення іноземними мовами актуальних галузевих та соціокультурних проблем України та світу, пошук шляхів їх вирішення. На конференції працювали секції англійської, німецької та французької мов.

3-4 квітня конференцію розпочала секція англійської мови. Було представлено 22 доповіді. Студенти, на достатньо високому рівні, освітили важливі питання різних галузей народного господарства, що підтвердилося «живою» дискусією після кожної доповіді. В результаті дискусії було обговорено актуальні питання фінансового забезпечення аграрного сектору економіки та сучасні проблеми функціонування бюджетної та фінансової системи країни.

Доповіді були підготовлені на високому творчому та інтелектуальному рівні із супроводженням мультимедійних презентацій. За активну участь у науково-дослідній роботі та за кращу презентацію доповіді були відзначені такі студенти:

-Зотов Дмитро, 11 сГМ, доповідь на тему «Портативна сонячна електростанція як альтернативне джерело енергії»;

– Сокот Олександр,11ХТ, доповідь на тему «Їстівні пакувальні матеріали»;

– Оленич Дмитро, Терещенко В’ячеслав, 21КН, доповідь на тему «Соціальна інженерія: аналіз атак та методи запобігання.»

5 квітня відбулося засідання секції французької мови «СУСПІЛЬСТВО. ЕКОНОМІКА. ТЕХНОЛОГІЇ ТА ІННОВАЦІЇ» / «Société. Économie. Technologies et Innovations» під керівництвом Виноградової М.С., участь у якому взяли 11 студентів та магістрантів усіх напрямів навчання: 7 студентів факультету економіки та бізнесу, 2 студента механіко-технологічного факультету та 2 студента факультету АТЕ. На порядку денному стояли актуальні проблеми України, Франції  та світу, пошук шляхів їх вирішення.

Були розглянуті актуальні питання по економіці, екології, по технологіям вирощування біокультур та обговорювалися французькою мовою насущні проблеми стану атмосфери, збереження біорізноманіття, виснаження природних ресурсів в Україні та шляхів покращення ситуації, ризиків вирощування органічних культур у закритому ґрунті.

В цьому році, свої перші кроки до науки зробили студенти 1 курсу факультету ЕтаБ Гав’язь Сергій (гр.11 ЕM), Сімінько Даша (гр.11 ПУ), Новікова Олена (гр.11 ОО) та студенти 2 курсу факультету МТФ Савіська Аліна (гр.21 АІ) та Дем’яненко Іван (гр.22 АІ). Три магістрантки представили свої дослідження. Для Дем’яненко Івана, Крюковській Катерини (гр.11 МБ МК), Мартинюк Наталії (гр.11 МБ ПТ) перша іноземна мова – англійська, французька мова – друга іноземна мова. Але це не стало перешкодою для підготовки наукової доповіді. На основі власних знань та умінь, та досвіду, отриманих під час аграрних закордонних стажувань на сільськогосподарських підприємствах Франції, вони презентували свої наукові роботи. Ці та інші презентації викликали активне обговорення серед учасників та опонентів, що показало непідробне зацікавлення досвідом одне одного. Мартинюк Наталія та Вовк Ірина (гр.31 МК), завдяки своїм презентаціям з елементами анімації продовжили роботу у напрямку впровадження інноваційного формату у роботу секції. Усі студенти показали якісну підготовку своїх доповідей.

На конференцію були запрошені англомовні студенти, які пройшли інтенсивні курси французької мови для здійснення влітку 2018 року сільськогосподарських стажувань у Франції. Майбутні стажисти Лунга Даша (гр.31 МК), Савісько Артем (гр.11ГМ) змогли оцінити свої лінгвістичні можливості і показали високий рівень володіння французькою мовою, беручи участь в дискусії. Підняті на конференції питання викликали у студентів ще більше бажання зміцнитися у своєму інтересі до науки, заглибитися у дослідження інноваційних сільськогосподарських технологій, щоб знайти можливості інтегрування європейських технологій у економічний простір України.

Особливо журі відзначило хорошу організацію студентської конференції Ведучі студентської конференції, голова Крюковська Катерина та секретар Вовк Ірина, показали хорошу організацію проведення заходу та в учасників залишили після себе позитивні емоції. Кращою презентацією була визначена доповідь «Методи ведення успішного бізнесу» Мартинюк Наталії.

5 квітня відбулась конференція секції німецької мови. Членами журі був відзначений високий рівень ерудованості та підготовки учасників. Студенти виявили глибоке розуміння суті сучасних українських та німецьких проблем. Були підняті питання екології, виноградарства, агрономії та охорони природи. Крім того учасники конференції дослідили такі аспекти ділового життя як правила поведінки у колективі та дрес-код  жінок  у бізнесі. Розглядались також такі теми як особливості реклами у Німеччині, сленг в німецькій мові та власне саме вивчення німецької мови. Цікаво також було дізнатися про бюджетні способи подорожування до Берліну. Варто відзначити справжню зацікавленість учасників конференції Німеччиною та німецькою мовою. Активна участь усіх студентів у обговоренні даних тем ще раз доводить їх актуальність та той непересічній творчий потенціал, з яким їх було розкрито. Членами журі були відзначені Фляум Павло (гр. 11 КН), Мартинова Наталя (гр. 11 МН), Самсонова Марина (гр. 41 ЕП), Міркель Марина (гр. 21 КН), Янель Юлія (31 КН) та Подопригора Анастасія (гр. 31 ОА) за участь у дискусії. Усі студенти показали високий рівень непідготовленого мовлення на німецькою.

Перше місце отримала Мартинова Наталя (гр. 11 МН) за лінгвістичне дослідження за темою «Сленг в німецькій мові». Друге місце отримала Міркель Марина (гр. 21 КН) за вичерпне розкриття теми «Охорона природи у Німеччині». Третє місце було присуджено Янель Юлії (31 КН) за дослідження виключно цікавої теми «Виноградарство у Німеччині».

Дякуємо всім учасникам конференції за плідну працю, інтерес до наукової діяльності та розкриття важливих та актуальних тем сьогоденності.