DSC_5678 (1)9 березня 2019 року у Міжнародному виставковому центрі (МВЦ, м. Київ) відбувся чемпіонат України з перетягування канату серед студентів закладів вищої освіти в приміщенні. В змаганнях прийняли участь 200 чоловік з 5 жіночих та 10 чоловічих студентських команд чотирьох областей України (Київська, Житомирська, Дніпропетровська і Запорізька).

Постійні організатори цього видовищного дійства – Федерація найсильніших атлетів України та перетягування канату і її президент, заслужений тренер СРСР та України, заслужений працівник фізичної культури і спорту України Кіба В.М. До речі, головний тренер нашої команди, в.о. завідувача кафедри фізичного виховання і спорту Газаєв Валерій Нодарович нещодавно став  віце-президентом цієї федерації, з чим ми його і вітаємо.

Для збірної команди нашого університету це була вже друга спроба позмагатися з найсильнішими атлетами та силачами зі всієї України. На своєму дебютному виступі на Кубку України в листопаді 2018 року  богатирі з ТДАТУ посіли 7 місце серед 15 команд, відчувши на собі всю міць і лють більш іменитих суперників. І це тільки згуртувало наших хлопців, які поставили собі за мету будь за що через півроку, на чемпіонаті України серед студентів увійти в трійку призерів. Постійні виснажливі тренування в будь-яку погоду, сильні новачки в складі команди, відточування техніки обхвату канату, попадання в єдиний ритм роботи ніг, підказки іноземного спеціаліста по мас-рестлінгу з Грузії, чемпіонські амбіції, робота над психологічним станом окремих спортсменів – все це чекало на канатоборців з Мелітопольщини під керуванням незмінного тренера та спортивного натхненника і мотиватора, володаря титулу “Найсильніша людина Запорізької області”  Газаєва В.Н. в період очікування майбутніх сутичок в столиці України в березні місяці.

“Канат – проти війни” (Tug of War) – саме таким був лозунг цього чемпіонату України, за сутичками серед непримиренних суперників якого спостерігали з трибун близько 800 глядачів.

10 чоловічих команд було розподілено на дві підгрупи, боротьба в яких відбувалася на трьох доріжках одночасно. Команда нашого університету була представлена 5 спортсменами з 3 факультетів: ШВЕД ЄВГЕН (41 Екологія),  ВОЛОБУЄВ АНДРІЙ (41 Екологія), БАЩУК ДМИТРІЙ (24 С Агроінженерія),  АРТЕМ ЧЕРДАКЛІЄВ (12 МБ Галузеве машинобудування) та СКРИПЧЕНКО ОЛЕКСАНДР (23 МБ Агроінженерія), яким на допомогу були призвані імениті спортсмени м. Мелітополя: БЕСЕДІН ДМИТРО, ГУМАНЕНКО ДМИТРО, НАРИЖНИЙ ВАДИМ та ЛОСАКОВ ЗВІАД.

Одержавши 4 перемоги (над Національною академією внутрішніх справ (м. Київ), Дніпропетровським державним університетом внутрішніх справ, Національним авіаційним університетом (м. Київ) і Департаментом патрульної поліції) та зазнавши 2 поразки (від Київського національного торговельно-економічного університету (КНТЕУ-2), у складі команди якого був професійний спортсмен зі світовим ім’ям – найсильніша людина України Олексій Новіков, та Житомирського військового інституту імені С. П. Корольова, які в підсумку посіли відповідно І та ІІ місця в загальному командному заліку) збірна ТДАТУ з перетягування канату посіла ІІІ місце, отримавши довгоочікувані бронзові медалі першості. Як зазначили організатори цього видовищного спортивного свята, наші студенти досягли значного прогресу в командній роботі на доріжці в порівнянні зі своїм дебютним виступом минулого року.

Висловлюємо найщирішу вдячність ректору ТДАТУ, д.т.н., професору КЮРЧЕВУ ВОЛОДИМИРУ МИКОЛАЙОВИЧУ та начальнику управління молоді та спорту Мелітопольської міської ради Запорізької області ЖОРНЯКУ АНДРІЮ МИКОЛАЙОВИЧУ за розуміння та матеріальну  допомогу в організації тренувань та поїздку на ці змагання.

Вітаємо наших хлопців з дуже успішним виступом та бажаємо подальших успіхів на теренах сили і потужності! Ми дуже пишаємося Вами та Вашими досягненнями! Великої Вам вдачі! Разом до перемоги! Тому що Ви – найкращі, найсильніші та найпотужніші за усіх! Ви і є ТДАТУ!

Кафедра фізичного виховання і спорту