4-5 квітня 2017 року делегація ТДАТУ з 50 студентів і викладачів механіко-технологічного факультету відвідали з ознайомлювальною екскурсією підприємство з виробництва сільськогосподарської техніки кампанії «Ельворті» (в минулому завод «Червона Зірка») у місті Кропивницькому.

Таку поїздку на один із найпотужніших заводів України було організовано керівництвом університету за підтримки правління компанії ПАТ «Ельворті».

Першим етапом екскурсії став виставковий комплекс, в якому представлені зразки сучасної сільськогосподарської техніки, яка виробляється компанією «Ельворті»: модельний ряд сівалок та посівних комплексів ґрунтообробних знаряддя. Особливий інтерес у студентів викликало те, що по конструкції, технологічним процесам виготовлення та експлуатації нових машин, з яким вони знайомились, можна було задавити будь-які питання безпосередньо головному конструктору заводу. У виробничих цехах студенти побачили унікальні верстати безпосередньо під час їх функціонування: прес-автомати, установки для плазмового та лазерного різання металу, роботизоване зварювальне та фарбувальне обладнання. Найбільшими цінностями у екскурсії для студентів стало те, що вони змогли наочно ознайомитись із технологічними процесами виробництва с.г. техніки, організацією та умовами праці на підприємстві «Ельворті».

Представники компанії поділилися своїми успіхами: за минулий рік на підприємстві значно покращили якість готової продукції заводу, що забезпечило зміцненню їх позицій на ринках країн СНД та Європи.

Після завершення екскурсійної програми відбувся круглий стіл за участю представників керівництва університету та підприємства. В ході круглого столу учасники змогли домовитися про подальші кроки у налагодженні тісної співпраці нашого вищого навчального закладу та ПАТ «Ельворті». Вже в цьому році планується направити на виробничу практику до 12 студентів механіко-технологічного факультету, які протягом 2 місяців матимуть змогу безпосередньо на робочому місці вивчати технології виробництва сучасної сільськогосподарської техніки. При чому керівництво заводу бере на себе фінансові зобов’язання щодо харчування, проживання та нарахування заробітної плати на період практики. Студенти, які найкраще себе зарекомендують матимуть можливість працевлаштуватися на підприємстві після завершення навчання.

Не менш важливими рішеннями в рамках співпраці є рішення генерального директора ПАТ «Ельворті» Калапи С.Г. про безкоштовне обладнання сучасного навчального класу в університеті, а саме макетами сільськогосподарської техніки, наочними плакатами та відеоматеріалами з виробляємої продукції. В межах наукового співробітництва підприємство планується надати експериментальні зразки техніки для її випробування на виробничих ділянках навчально-виробничого центру ТДАТУ, а також для впровадження наукових розробок вчених університету з метою покращення показників сільськогосподарської техніки ПАТ «Ельворті».

В ході екскурсії до Кропивницького студенти та викладачі також мали можливість ознайомитися з навчальними та побутовими умовами в Центральному національному технічному університеті, керівництво якого гостинно надало можливість під час перебування у місті розташуватися та харчуватися делегації ТДАТУ. Зокрема наші майбутні інженери-механіки відвідали кафедру сільськогосподарського машинобудування, де ознайомилися з діючими макетами сільськогосподарських машин.

Студенти та викладачі механіко-технологічного факультету щиро дякують особисто ректору університету, д.т.н., професору Кюрчеву В.М., ректорату, деканату МТФ, профкому та керівництву компанії “Ельворті” за високий рівень організації та проведення ознайомлювальної екскурсії, а головне – за надану можливість підвищити рівень практичної підготовки та наочно побачити перспективу своєї професії і свого майбутнього!

Зав. кафедрою СГМ

д.т.н., доцент Караєв О.І.