IMG_878013 травня у коворкінг-центрі бібліотеки ім. М. Горького, відбулася значна подія для молоді міста – відкриття інформаційної точки EuroDesk Ukraine / ЄвроДеск Україна та підписання договору про співпрацю з Мелітопольською міською радою! Про нові можливості для молоді говорили на «круглому столі», присвяченому появі в нашому місті представництва міжнародної некомерційної організації ЄвроДеск. Організація збирає і поширює інформацію про можливості навчання для молоді, умови участі в грантах та інших перспективних проектах. Організація діє в 35 країнах світу і має розвинену мережу з більш ніж 1000 місцевих джерел інформації. Тепер до них приєднався і Мелітополь, а отже наша молодь також отримала можливість користуватися інформацією ЄвроДеск.

В роботі круглого столу прийняли активну участь студенти  ТДАТУ, представники громадських організацій, міської влади, молодь, а також ректори ТДАТУ і МДПУ. Ректори відзначили, що участь в проектах подібних ЄвроДеск, дуже важлива і вигідна, особливо в умовах сучасного інформаційного простору. Присутні на заході секретар Мелітопольської міської ради Максим Бельчев та депутат Ірина Славова наголосили на необхідності підтримки молоді та підвищенні їх обізнаності щодо мобільності навчання.

На круглому столі було акцентовано, що ЄвроДеск об’єднує близько 1000 місцевих молодіжних інформаційних служб, так званих “мультиплікаторів”, які є регіональними або місцевими організаціями, що працюють з молоддю, надаючи їм інформацію та консультуючи про можливості. Мультиплікатори можуть бути молодіжними центрами, асоціаціями, муніципалітетами тощо. Щоб забезпечити якість послуг у всіх 35 країнах ЄвроДеску, він пропонує своїм членам якісні тренінги та підтримку, а також доступ до молодіжних інформаційних служб та інструментів.

Координатори від студентства ТДАТУ на круглому столі усвідомили для себе наступні базові питання стосовно структури ЄвроДеску:

1. Якою є роль Виконавчого комітету ЄвроДеск?

Євродеск керується Виконавчим комітетом, що складається з не менше 5 та не більше 7 членів Виконавчого комітету, з яких один є Президентом. Комітет є керівним органом Євродеск з повноваженнями планувати напрямок роботи організації. Розробляти кампанії, які потрібно виконувати як на європейському, так і на національному рівні. Члени Комітету також беруть участь у налагодженні партнерських відносин з іншими організаціями для розбудови Євродеску.

2. Що таке EuroDesk Brussels Link (EBL)

EuroDesk Brussels Link (EBL) є координаційним органом мережі, а також керівним органом ЄвроДеск. Його роль полягає у наданні підтримки у виконанні місії ЄвроДеск у різних країнах та полегшення комунікації про поточні проекти, як всередині, так і для громадськості. Тому EBL регулярно готує публікації, ініціює та координує кампанії та заходи на європейському рівні, які потім проводяться в 34 країнах. EBL також надає інформацію про мобільність молоді, інструменти для навчання, оцінює якість спілкування з офіцерами ЄвроДеску в різних країнах. EBL підтримує Європейську Комісію у розробці та підтримці Європейського молодіжного порталу, регулярно редагуючи матеріали, оцінюючи якість національних центрів ЄвроДеск та надаючи їм технічну підтримку.

3. Що таке національні координаційні центри Євродеск?

Є 37 національних координаційних центрів ЄвроДеск, в рамках яких національні координатори працюють разом, для виконання місії ЄвроДеск на національному рівні. Національні координатори надають підтримку мультиплікаторам для організації своїх заходів. На національному рівні координатори керують Європейським молодіжним порталом, організовують національні події та кампанії. Національні координатори випускають публікації та інформаційні матеріали. Деякі національні координатори регулярно спілкуються з молоддю через події, відповідають на запити, отримані від молодих людей країни.

4. Хто такі мультиплікатори?

Є понад 1000 мультиплікаторів ЄвроДеск у 35 країнах по всій Європі. Мультиплікатори – це місцеві організації (наприклад, молодіжні центри, асоціації, муніципалітети). Мультиплікатори підтримують особисті контакти з молодими людьми за допомогою подій та кампаній, які вони організовують. Мультиплікатори є своєрідним ланцюгом, через який інформація про можливості для молоді потрапляє до цільової аудиторії, крім того, вони надають профільні консультації щодо можливостей для молодих людей.

Для інформації: Євродеск – міжнародна некомерційна асоціація, створена в 1990 році. Як організація, що підтримує Erasmus +, ЄвроДеск робить інформацію про мобільність навчання доступною для молодих людей та тих, хто працює з ними. Також метою ЄвроДес є підвищення рівня поінформованості молоді про існуючі міжнародні можливості та заохочення бути активними учасниками життя країни.

З мережею національних координаторів, ЄвроДеск підвищує обізнаність щодо вивчення можливостей мобільності та закликає молодь стати активними громадянами. ЄвроДеск є основним джерелом інформації для молоді про європейську політику, мобільність та можливості. Він відповідає на запити та надає поради для молоді в Європі. ЄвроДеск наповнює Європейський молодіжний портал. Україна також розпочала співпрацю з ЄвроДеск платформою. В середині лютого Євродеск оприлюднить базу даних з понад 300 програмами мобільності для молоді Європи. «Мобільність» не означає «міграція»: не залишайте свої країни, але подорожуйте, навчайтеся та повертайтеся у вашу країну з тим, що ви дізналися», – розповів президент Євродеск Рейнхард Швальбах під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Євродеск працює вже близько 30 років. Платформа об’єднує 34 країни та понад 1000 мереж. Кожна країна має власного національного координатора. Одна з можливостей мобільності для європейської молоді – програма Еразмус+, за словами Вілле Маямаа, члена Ради Європейського Молодіжного Форуму. На сьогодні ЄС виділяє на цю ініціативу лише 1,36 частину свого бюджету. Вілле Маямаа відзначив, що Еразмус+ має вийти на новий рівень та надавати більше можливостей для країн, які не є членами ЄС. «Ми дуже багато чуємо від законодавців Європейського Союзу, що майбутнє Європи – це молодь. Якщо ми дивимося на формування політики – ми бачимо, що є на папері, але чи є інвестування? Дуже часто саме цього не вистачає, – зауважив Вілле Маямаа. – Молодіжні організації хочуть дуже чітко сказати європейським інституціям: якщо молодь є важливою та є майбутнім – інвестуйте у нас». «Сьогодні відкривається нова сторінка мобільності української молоді у європейському контексті. Ми, як Міністерство зацікавлені, щоб українська молодь отримувала нові можливості, якісну інформацію, поширювала контакти та створювала нові програми взаємодії з молоддю різних європейських країн», – підкреслив Олександр Ярема, заступник міністра молоді та спорту України.

Eurodesk NEW Presentatin

Прес-служба ТДАТУ,

Грицаєнко І.М., пом. ректора з ОВР – співорганізатор акції