IMG_2507Сьогодні, 21 червня, в Таврійському державному агротехнологічному університеті відбулись урочистості з нагоди відкриття бюста Герою України Д.К. Моторному. Ця подія приурочена до присвоєння університету імені Дмитра Костянтиновича Моторного.

Відкриття пам’ятника відбулось на площі Слави, де зібралось багато поважних гостей. Це – аграрії – Герої України, керівники обласної  та районних адміністрацій, представники міської влади, керівники аграрних підприємств, члени Наглядової ради ТДАТУ, родина Дмитра Костянтиновича Моторного. На початку заходу слово взяв ректор університету, доктор технічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії аграрних наук України Володимир Миколайович Кюрчев. Він зазначив, що сьогодні в ТДАТУ знаменна подія – відкриття бюста Дмитру Костянтиновичу Моторному. Ми вперше проводимо такий важливий захід у новому статусі. 7 лютого 2019 року нашому університету було присвоєно ім’я Дмитра Костянтиновича Моторного.

– Ми знаходимося на площі Слави університету. Тут встановлені пам’ятники викладачам, студентам і випускникам, які загинули у Другій світовій війні. У роки війни вони поклали своє життя на вівтар Перемоги. Серед них – Микола Малюга, наш випускник, який після закінчення навчання, у січні 1942 був призваний до лав Армії, був танкістом, пройшов усю війну. Загинув у 1945-році в бою під польським містом Бреслау, всього за 3 місяці до Перемоги. Пам’ять про усіх загиблих увічнено в постаменті Вічної Слави. Безперечно, найзнаменитішим випускником нашого університету був Дмитро Костянтинович Моторний – Герой України, двічі Герой Соціалістичної Праці, Почесний професор нашого університету. Ім’я Дмитра Моторного ще за його життя було дуже відомим, особливо серед аграріїв України. Аграрний лідер, корифей аграрної галузі, хлібороб від Бога. Він був організатором, натхненником, новатором.. Людина-епоха… – легендарна особистість. В історії незалежної України тричі Героїв було всього два – Борис Патон, видатний український науковець, Президент Національної Академії Наук України і наш Дмитро Моторний, видатний український аграрій, з гордістю сказав В.М. Кюрчев.

Дмитро Костянтинович – людина, яка досягла успіху, слави виключно завдяки своїй праці і завзятості. Він пройшов шлях від головного інженера до голови потужного аграрного підприємства, яке очолював понад 50 років. Його по праву називали патріархом українського села, якому він віддав усе до останку — гострий розум, селянську мудрість, свою синівську любов.

Право відкрити бюст Дмитра Моторного було надано ректору Таврійського державного агротехнологічного університету Володимиру Миколайовичу Кюрчеву, донькам Дмитра Костянтиновича – Тамарі Дмитрівні та Ользі Дмитрівні, та директору агрофірми «Маяк», Герою України Миколі Семеновичу Васильченко. Далі всі присутні вшанували пам’ять Дмитра Костянтиновича покладанням квітів до його пам’ятника.

«Хліб і пісня – символи життя», – так вважав Дмитро Моторний. Саме він понад 20 років тому заснував у рідній Чорнобаївці конкурс хорового виконавства «Чорнобаївський заспів». На згадку про себе Дмитро Костянтинович залишив своєрідну хліборобську молитву – пісню «Покохайте поле», яка прозвучала у виконанні народного хорового колективу «Криниченька» та ансамблю народних інструментів «Музичні перебори» Чернігівського селищного палацу культури.

Продовжились урочистості вже у конференц-залі. Слово взяв заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Едуард Гугнін. Він зазначив, що йому дуже приємно бачити як розвивається Таврійський ДАТУ. Рішення про присвоєння університету імені Дмитра Моторного дуже потужне і правильне. Дуже часто  заклади називають ім’ям тих, хто не має до них жодного відношення. В даному випадку, зазначив Едуард Гугнін, ім’я університету присвоєне заслужено.

Далі розпочалась процедура нагородження. За вагомий внесок у науково-технічний та культурний розвиток області, значні досягнення в реалізації державної політики в галузі національної науки та освіти та з нагоди присвоєння Таврійському державному агротехнологічному університету імені Дмитра Моторного. заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Едуард Гугнін вручив Орден «За заслуги перед Запорізьким краєм ІІ ступеня» проректору з наукової роботи та міжнародної діяльності, професору, доктоур технічних наук, члену-кореспонденту Національної академії аграрних наук України, Заслуженому діячу науки і техніки України Володимиру Трохимовичу Надикто.

Орденом «За заслуги перед Запорізьким краєм ІІІ ступеня» були нагороджені: директор ВСП «Бердянський коледж ТДАТУ»  Галина Валентинівна Шишкіна та доктор сільськогосподарських наук, доцент, завідувач кафедри рослинництва ім. професора В.В. Калитки Оксана Анатоліївна Єременко. Грамоти Запорізької обласної ради Едуард Гугнін вручив проректору з науково-педагогічної роботи Олександру Путровичу Ломейко та декану факультету агротехнологій та екології Ірині Євгенівні Івановій. Грамоти Запорізької ОДА отримали: старший викладач кафедри рослинництва імені професора В.В. Калитки Зоя Володимирівна Білоусова, доцент кафедри технічний сервіс та системи в АПК  Наталя Іванівна Болтянська та доктор технічних наук, професор, декан енергетичного факультету Ігор Петрович Назаренко.

Завітав на захід і міський голова мелітополя Сергій Мінько, який також закінчив Таврійський ДАТУ. Він привітав колектив університету зі знаменною подією та побажав розвитку та процвітання. Мер вручив почесні грамоти виконавчого комітету Мелітопольської міської ради. Їх отримали: доцент кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи  Микола Васильович Андрущенко, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту Світлана Анатоліївна Нестеренко та завідувач кафедри фізичного виховання і спорту Валерій Нодарович Газаєв.

Багато теплих слів і спогадів про Дмитра Моторного лунали від: голови Аграрного Союзу України, Голову Наглядової ради ТДАТУ, нашого випускника  Геннадія Володимировича Новікова, заступника генерального директора директорату науки Міністерства освіти і науки України Григорія Яковича Мозолевича, героя України, голови агрофірми «Маяк» Миколи Семеновича Васильченка, а також доньки Дмитра Моторного Ольги Дмитрівні.

Всі учасники заходу переглянули презентацію «Патріарх української ниви», присвячену пам’яті Героя України Дмитра Моторного, яку підготували співробітники наукової бібліотеки.  Пам’ять про цю видатну людину тепер буде жити вічно.

Відкриття пам’ятника Дмитру Моторному було приурочене до міжнародного науково-практичного форуму «Сучасні наукові дослідження на шляху до євроінтеграції». Основна його мета – це обговорення поточного стану та перспектив розвитку сучасної науки та вимог до підготовки фахівців європейського рівня. Міжнародний науково-практичний форум «Сучасні наукові дослідження на шляху до Євроінтеграції – це відкритий майданчик для конструктивного діалогу на рівних позиціях представників науки і освіти України і світу із представниками сфер державного управління, бізнесу, виробництва. Всі учасники могли протягом дня відвідати виставку наукових досягнень, яка функціонувала на різних локаціях ТДАТУ.

Денис Водоп’янов, начальник РВВ «Агро Таврія»