Значення освіти в житті людини постійно зростає, а нагальна потреба в постійному підвищенні рівня знань призводить до появи в суспільному житті поняття безперервності освіти. Цей процес супроводжується пошуком нових форм і методів навчання, що сприяють правильному формуванню наукового світогляду та глибокому розумінню економічних та соціальних змін в житті суспільства.

У світі продовжує відбуватися інформаційна революція, що актуалізує проблеми модернізації освіти. Тому державна політика у сфері вищої освіти має ґрунтуватися на принципах: сприяння сталому розвитку суспільства шляхом підготовки конкурентоспроможного людського капіталу, створення умов для освіти протягом життя та доступності вищої освіти. Формування і реалізація державної політики у сфері вищої освіти забезпечуються шляхом гармонійної взаємодії національних систем освіти, науки, бізнесу та держави з метою забезпечення стійкого соціально-економічного розвитку держави та розширення можливостей для здобуття вищої освіти та освіти протягом життя. Популярність дистанційної освіти на основі інтернет-технологій, особливо в системі вищої освіти, щорічно зростає, що пов’язано з перевагами, які надає така форма навчання, такими, як можливість отримувати освіту без відриву від виробництва, економія ресурсів та часу, розширенням сфери додаткової освіти тощо.

У ТДАТУ велика увага приділяється підготовці фахівців, які здатні до професійної та інноваційної діяльності, оновлення знань, проектування особистісного та професійного зростання. З метою підвищення рівня практичної підготовки студентів, формування і розвитку у них основних компетенцій, які сприяють підвищенню ефективності подальшої професійної діяльності та забезпечують рівновагу між попитом та пропозицією фахівців на ринку праці, в університеті запроваджено дуальну форму навчання.

На кафедрі ТСС АПК було проведено науково-методичну нараду для кураторів дуального навчання. З доповіддю стосовно перспектив та можливостей застосування дистанційної освіти, як важливого компоненту освітнього процесу для здобувачів вищої освіти, які навчаються за дуальною формою навчання виступила начальник науково-методичного центру Наталія Болтянська. Особливу увагу було приділено питанню розробки нових дистанційних курсів на освітньому порталі університету.

Наталія Болтянська,

начальник науково-методичного центру