29 і 30 січня на кафедрі вищої математики і фізики відбувся «Інженерний тиждень» для вихованців 6-9 класів гуртка «Математика» комунального закладу «Центр позашкільної освіти» Мелітопольської міської ради Запорізької області.

Захід було проведено асистентом кафедри та керівником гуртка Ларисою Халанчук. Інженерний тиждень проводиться в партнерстві з Міністерством освіти і науки України, відділу STEM-освіти Інституту модернізації змісту освіту, спільнотою Invention Convention Worldwide (очолює Генрі Форд), частиною міжнародного мейкерського руху Kyiv Mini Maker Faire.

Інженерний тиждень — проект для учнів молодших, середніх та старших класів, покликаний зацікавити учнів наукою і дати їм поштовх до розвитку власного інженерного потенціалу. Технології значною мірою впливають на формування нашого світу, через декілька років сьогоднішні учні будуть обирати професії, частини яких наразі навіть не існує. Оволодіння більшістю з них буде вимагати від майбутніх студентів навичок комплексного вирішення проблем, креативності, критичного мислення, розуміння технічних процесів та способів застосування науково-технічних знань в реальному житті.

Під час занять учні моделювали різні об’єкти: просторові фігури (тетраедр, куб, октаедр та ін.), реактивний автомобіль, проектор, модель імітації чоловічого та жіночого голосу та сопілку. Все це було виготовлено за допомогою простих речей, що можна знайти майже в кожному будинку. Було проаналізовано особливості прикладної математики та фізичні властивості моделей для досягнення правильного функціонування отриманих об’єктів. Заняття викликало жваве обговорення та потік нових ідей.

Викладачі кафедри бажають майбутнім науковцям подальшої креативності та творчої наснаги.

Наталя Сосницька,
завідувач кафедри вищої математики і фізики