Зробити мелітопольську черешню відомою на всю Європу. – таку завдачу під час відкритої дегустації продуктів переробки з черешні і вишні поставили перед собою вчені Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного та представники міської влади.

Дегустація продуктів переробки черешні і вишні відбулася нфакультеті агротехнологій та екології. У ролі дегустаторів були ректор ТДАТУ Володимир Кюрчев, перший заступник мера Ірина Рудакова, директор Агенції розвитку Мелітополя Ірина Славова, вчені, технологи-практики з питань вирощування і переробки плодів черешні, вишні та активні жителі міста, з якими співпрацює факультет АТЕ.

Декан факультету АТЕ Ірина Іванова перед початком дегустації поділилася секрет рецептури цукатів з черешні і вишні.

«При приготуванні цукатів застосовуються тільки екологічні компоненти, а не хімічні реагенти, які, до слова, використовуються у технології виготовлення закордонних фірм. Тому нашу продукцію ми пропонуємо як дітям, так і людям на дієтичному харчуванні. Щоб зберегти колір, ми обов’язково інактивуємо ферменти плодових культур за рахунок обробки вітаміном С, потім занурюємо в спеціальний розчин. Після цього насичуємо черешню цукровим розчином за рахунок постійного додавання цукру. На 1 кг плодів в середньому йде близько 2-2,5 кг цукру. Крім того, у нас залишається багато побічних продуктів, наприклад, сироп. Ми почали аналізувати – як його можна використовувати. Сьогодні, крім цукатів, вашій увазі представимо желе з сиропу черешні і вишні. Також сьогодні ми працюємо над рецептурою пряника з черешневими цукатами», – розповіла про наукові розробки Ірина Іванова.

Ректор ТДАТУ Володимир Кюрчев зазначив, що мелітопольської черешні сьогодні немає рівних.

«Вирощуванням черешні – візитної картки нашого міста, ми стали займатися з 2008 року. Сьогодні у нас 83 га молодих черешневих садів. Маючи такий потенціал, кафедру садівництва, науково-дослідний інститут садівництва, ми просто зобов’язані займатися цією науковою роботою. Я вважаю, що за смаковими якостями мелітопольської черешні немає рівних. На ринку у Німеччині черешню по типу «Мелітопольської чорної» продавали по 9,9 євро за 1 кг. Нам потрібно робити все можливе, щоб нашу черешню знали у Європі, але без науки це неможливо», – зазначив Володимир Кюрчев.

Дегустаційної комісії було представлено 11 сортозразків продуктів переробки черешні і вишні. Ірина Іванова зазначила, що сама сировина, черешня, вирощуються на базі виробничих полігонів університету. Також факультет АТЕ співпрацює з «Мелітопольською черешнею», компанією «Блекс фрут», Мелітопольської дослідною станцією садівництва ім. Сидоренка.
Цікаво, що дегустація проходила «наосліп» – дізнатися щодо конкретного сорту черешні, члени дегустаційної комісії змогли вже після самої дегустації. На закінчення заходу присутні поділилися своїми емоціями і враженнями.

Перший заступник мера Ірина Рудакова зазначила, що міська влада має намір працювати у зв’язці з вченими ТДАТУ з метою популяризації Мелітопольської черешні і можливості виходу на європейський ринок з високою доданою вартістю.
«Мелітополь позиціонує себе у нашій маркетинговій стратегії як «гостинний господар та черешневий край». Дуже добре, що в такому руслі розвивається і наша наука. Сьогодні ці інноваційні продукти зобов’язані стати частиною нашої гостинності. Було б здорово, якщо б наші ресторатори, готельєри взяли б собі на озброєння і передбачили у своїх меню продукти на основі черешні і вишні», – зазначила Ірина Рудакова.

Директор Агенції розвитку Мелітополя Ірина Славова анонсувала співпрацю з міжнародним партнером USAID у цьому напрямку.

«Ми можемо залучити жителів району, які вирощують черешню. Зробимо крафтову продукцію, яку з доданою вартістю будемо транспортувати у Європу», – наголосила Ірина Славова.

За результатами дегустації буде визначено кращі сорти і сортозразки.

Редакційно-видавничий відділ